Asuntojen hintaodotuksissa jyrkät erot eri puolilla Suomea

Suomalaisten odotukset asuntojen arvon kehityksestä vaihtelevat voimakkaasti asuinpaikasta riippuen. LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyn mukaan pääkaupunkiseudulla kaksi kolmesta uskoo asuntojen arvon kasvavan, kun taas Pohjois- ja Itä-Suomessa tähän luottaa vain kolmannes.

Selvityksen mukaan suomalaiset tiedostavat, että Suomen sisällä on erilaisia asuntomarkkinoita. Neljä viidestä suomalaisesta arvioi, että Suomessa on paikkakuntia, joissa asunnot eivät mene kaupaksi halvallakaan, mutta toisaalla kärsitään asuntopulasta ja korkeista hinnoista.

YouGov Finland selvitti suomalaisten suhtautumista sähköisellä kyselyllä verkkopaneelissaan helmikuussa. Selvityksen otos on vähän yli 1 000 henkilöä ja se edustaa suomalaista väestöä iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan. Tulosten virhemarginaali on 2,8 prosenttiyksikköä suuntaansa.

LähiTapiola Kiinteistövarainhoidon toimitusjohtajan Vesa Immosen mukaan asuntojen hintakehitys ei ole koskaan eriytynyt näin voimakkaasti Suomessa. Eriytymisen taustalla on varsinkin voimakkaana jatkuva muuttoliike kasvukeskuksiin kuten Turkuun, Tampereelle, Ouluun, Rovaniemelle, Seinäjoelle, Vaasaan, Kuopioon, Lahteen, Hämeenlinnaan, Lappeenrantaan ja Joensuuhun.

Asunnon ostoa lykätään

LähiTapiolan selvityksen mukaan kaksi kolmesta ei edes harkitse asunnon ostamista tai vaihtamista seuraavien kahden vuoden sisällä.

Nuorista asunnonostajista jopa kolmannes lykkää asunnon ostoa taloudellisista syistä.

Myös kulutusta karsitaan edelleen. Neljännes suomalaisista kertoo vähentäneensä kulutustaan, mikä on saman verran kuin syyskuussa tehdyssä kyselyssä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.