Asuntokauppa käy vaisusti, vaikka talous kasvaa kohisten

Asuntomarkkinoiden tunnelma on odottava, arvioidaan Hypon Asuntomarkkinakatsauksessa. Sen mukaan asuntokauppa käy kitsaasti, hinnat polkevat paikallaan myös pääkaupunkiseudulla ja ostoaikeet ovat taloustilanteeseen verrattuna vaisuja.

Hypon mukaan kitsaan kaupan taustalla ovat vuonna 2013 tehty varainsiirtoveron korotus, väestön vanhenemiseen liittyvä muuttohaluttomuus ja asuntosijoitusbuumi.

Asuntojen hintojen Hypo odottaa kehittyvän vakaasti. Runsaasta rakentamisesta huolimatta ero kasvukeskusten ja syrjäseutujen välillä kasvaa arvion mukaan entisestään. Koko maassa asuntojen hintojen ennustetaan nousevan tänä vuonna 1,1 prosenttia ja ensi vuonna 1,0 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla nousuprosentiksi ennakoidaan 2,5:tä sekä tänä että ensi vuonna.

–  Rakennusbuumi keskittyy kymmeneen suurimpaan kaupunkiin. Kysyntää riittää, kunhan kaavoitus ei kangistu ja tuotanto keskittyy kaupunkimaiseen ympäristöön, katsauksessa sanotaan.

Katsauksen mukaan kysyntä kohdistuu kasvukaupunkien ytimiin ja jopa Järvenpää-ilmiö yskii: ostajia ja vuokraajia ei heti riitä kaikkiin kohteisiin asutuskeskittymissä, jotka sijaitsevat raideliikenteen varrella, mutta kasvukeskusten ytimien ulkopuolella.

–  Kaupungistuminen kuitenkin tukee Järvenpää-ilmiötä, katsauksessa muistutetaan.

Korkojen nousu lähestyy hitaasti ja voi arvion mukaan lykkääntyä 2020-luvulle saakka. Hypo neuvoo, ettei asuntovelallisen kannata hermostua tilanteesta, mutta vararahastoa voi vähitellen kerryttää kovempien korkojen varalle.

Katsauksessa huomautetaan lisäksi, että kerrostalojen kohdalla tavallisen asunnonostajan ja -omistajan kannattaa huomioida talon omistusrakenne. Hypon mukaan taloyhtiövelan voimakas kasvu yhdistettynä asuntosijoittaja-altistukseen tuo uusia uhkia, sillä sijoittajien myötä asuntomarkkinoille tulee myös aiempaa enemmän heilahteluita.

Uusimmat

Talous

Posti esittää valtiontukea paperilehtien jakeluun maaseudulla –  perusteena "moniarvoisen tiedonvälityksen turvaaminen" haja-asutusalueilla

Valio aloittaa yt-neuvottelut –  uhattuna 80–100 työpaikkaa

USA:n peliteollisuus takoi viime vuonna ennätyksellisen määrän rahaa – yli 40 miljardin dollarin ala työllistää noin 220  000 ihmistä

Soini matkaa Davosin talousfoorumiin, moni valtiojohtaja jää tänä vuonna kotiin – Trump, Macron ja May painivat kotimaan ongelmien kimpussa

Fingrid: Sähkönkulutus nousi kuluvan talven ennätyslukemaan

Jo sadat allekirjoittivat – Kaivoslaki Nyt -aloitteen puuhanainen: "Puhdas luonto vaarantunut"

Suurmessut Kuopioon – Rekry & työelämä Savo yhdistää oppilaitokset, työnhakijat ja yritykset

Uusien asuntojen kauppaa uhkaa sukellus  –  rakennuslupien määrä romahtanut

Suhdannehuippu Suomessa jäänyt taakse, arvioivat suuryritysten johtajat – "Koetusta nousukaudesta taitaa tulla lopulta vain yhden tai kahden vuoden mittainen"

Veikkaus aloittaa yt-neuvottelut – ravintoloiden pelipöydät lopetetaan pelaamisen siirtyessä yhä enemmän nettiin, arvioitu henkilöstövähennys noin 400

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.