Autoliikkeet tuovat yhä enemmän käytettyjä autoja ulkomailta

Autoliikkeet tuovat yhä enemmän käytettyjä autoja ulkomailta, eikä tuonti ole enää yksityishenkilöiden varassa. Käytettyihin autoihin keskittyvällä Kamuxilla on jopa omia autoliikkeitä Ruotsissa ja Saksassa, joista autoja tuodaan tarvittaessa Suomeen.

–  Tämä tarkoittaa sitä, että suomalaisella kuluttajalla on valittavanaan esimerkiksi yhden liikkeen 100 auton sijaan yli 3  000 autoa Suomen, Ruotsin ja Saksan valikoimasta, kertoo Kamuxin toimitusjohtaja Juha Kalliokoski.

Autoalan Keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissan mukaan Suomessa halutaan käytettyjä dieselautoja paljon, koska etäisyydet ovat pitkiä ja ajokilometrit suuria verrattuna muuhun Eurooppaan. Näin on etenkin maaseudulla ja pienissä kaupungeissa.

Suomessa dieselautojen osuus uusista autoista on kuitenkin paljon pienempi kuin useissa muissa maissa, joten käytettyjä dieselautojakin on tarjolla vähemmän. Rissan mukaan autokauppa ei pääse kiinni tuoreisiin muutaman vuoden vanhoihin dieseleihin.

–  Jos ei ole rahaa kalliiseen uuteen, niin haetaan mieluummin käytetty diesel ulkomailta, Rissa arvioi.

Käytettyjä viisi kertaa niin paljon kuin uusia

Rissa kertoo, että ulkomailta tuotiin viime vuonna noin 25  000 autoa. Tänä vuonna ollaan 29  000 auton vauhdissa.

Käytettyjä autoja myydään Suomessa vuosittain 600  000  –  650  000. Autoala ennustaa, että tänä vuonna uusien autojen menekki on noin 120  000, eli käytettyjen autojen kauppa on tänä vuonna karkeasti viisinkertaista verrattuna uusien autojen myyntiin.

–  Käytettyjen autojen kauppa on paljon vakaampaa kuin uusien autojen kauppa. Heilahtelut eivät ole niin jyrkkiä kuin uusien autojen kaupassa nousu- tai laskusuhdanteessa, Rissa sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.