Betonipomo lakosta: "Ei olisi varaa, ulkomaiset yritykset ottavat nyt markkinoita haltuun"

Savossakin vaikuttavalla Betonimestareilla rakennusalan lakko tarkoittaa sitä, että osassa tehtaita on töissä puolet ja osassa vain kolmannes työntekijöistä. Kaikkiaan lakon piirissä on noin 200 työntekijää.

Tuotanto ei tehtailla pysähdy, mutta se laskee olennaisesti. Betonimestareiden hallituksen puheenjohtaja, teollisuusneuvos Seppo Saarelainen kertoo, että liikevaihdon menetys on koko yrityksessä noin 350 000 euroa päivässä.

– Nämä ovat älyttömän isoja lukuja. Ei olisi varaa tähän, hän puistattelee.

Saarelainen ihmettelee, että isoja yrityksiä jäi myös lakon ulkopuolelle.

– Harmittaa, että firmat on asetettu tällä tavoin eriarvoiseen asemaan.

Saarelaisen mukaan lakon takia rakennustyömaat myöhästyvät ja seisahtuvatkin, ja koko ketju kärsii.

– Ei tässä ole voittajia, eikä olisi varaa leikkiä. Kun katsomme koko Suomen tilannetta, niin tekijöitä kyllä löytyy. Ulkomaiset yritykset ottavat entistä enemmän markkinoita haltuun. Rakentamisen huippu voi katketa nyt, ja rakentaminen voi pudota aika paljon ensi vuonna. Tällaista tautia on ollut muualla, ja se voi levitä Suomeenkin. Hinnat voivat esimerkiksi asunnoissa tilapäisesti nousta tai laskea, kuten Tukholmassa, Saarelainen laskee.

Rakennusliiton itäisen toiminta-alueen päällikkö Marko Niskanen ei yhdy Saarelaisen näkemykseen siitä, että muutama lakkopäivä tekisi hallaa näin pahasti koko Suomelle.

– En usko tähän. Alalle on toki koko ajan ollut tulossa ulkomaista työvoimaa, mutta pääasia, että olemme yhdenvertaisia ja kaikille maksetaan samanlaista palkkaa. Työmarkkinoilla ei tilanne muutamasta lakkopäivästä työvoiman osalta muutu miksikään.

Päätös rajata lakon piiriin seitsemän yritystä oli Rakennusliiton hallituksen tekemä.

– Ei päätös tavallaan eriarvoista, vaan keskeisiä yrityksiä on laitettu lakon piiriin. Tämä on ensimmäinen neuvotteluita vauhdittava toimenpide. Jos neuvottelutulosta ei saavuteta, lakko toki laajenee myös muihin yrityksiin, Niskanen sanoo.

Betonilakko voi pysäyttää työt monilla rakennustyömailla ja viivästyttää asuntojen luovutuksia – "Kiusallinen tilanne kaikin puolin"