Björn Wahlroos pitää suomalaista vaalikeskustelua masentavana – "Kukaan ei puhu kakun kasvattamisesta"

Björn Wahlroos arvostelee vaaleja edeltävän talouskeskustelun unohtaneen talouskasvun kehittämisen.

Sammon, Nordean ja UPM:n hallitusten puheenjohtajana toimivan Wahlroosin mukaan Suomen talouskeskustelu pyörii tällä hetkellä ainoastaan metsähakkuiden rajoittamisessa tai tasa-arvon lisäämisessä eikä kukaan puhu kakun kasvattamisesta eli talouskasvun tukemisesta.

Wahlroos korostaa, että talouskasvun tukemisesta hyötyisi koko maa.

–  Kakun kasvattaminen kasvattaa kaikkien hyvinvointia. Tämä on asia, josta kaikki ovat samaa mieltä, mutta jostain syystä se kakku on vain kadonnut siitä. Pannukakku, Wahlroos sanoi.

Wahlroos pitää merkittävänä ongelmana sitä, että Suomi ei ole houkutteleva investointikohde teollisuudelle. Hänen mukaansa Suomea olisi kehitettävä höllentämällä merkittävästi yleissitovuutta, uudistamalla sosiaaliturvaa kannustavaksi ja alentamalla reilusti veroja.

Wahlroosin mukaan pääministeri Juha Sipilä (kesk.) oli alkuun "fantastinen, tuore tuulahdus", joka löi kättä kokoomuksen kanssa ja pyrki tekemään kaikenlaisia uudistuksia.

–  Tietenkin meidän on nyt todettava, että eihän tästä niin hirveän paljoa tullut, Wahlroos sanoi, mutta korosti Sipilän tehneen ahkerasti töitä.

–  Tämä on huono uutinen. Sipilän hallitus ei saanut tätä maata hirveän paljon muutettua. Nyt tulee hyvä uutinen: Ei tule Antti Rinteenkään (sd.) hallitus paljoa muuttamaan.

"Hitaampaa talouskasvua kuin juuri missään muualla"

Wahlroos kommentoi Suomen poliittista tilannetta vakuutusyhtiö Ifin järjestämässä suuryritysten riskienhallintapäivässä. Puheenvuoron pääaihe keskittyi globaalin taloustilanteen arviointiin.

Eurooppalaisen demokratian tilasta hänellä ei ollut kovin ruusuista kuvaa.

–  Euroopassa talouskasvu on ollut hitaampaa kuin juuri missään muualla vastaavalla alueella maailmassa.

Wahlroosin mukaan maailmasta on tullut kriittisesti riippuvainen parista taloudesta.Tärkeimmäksi hän nosti Kiinan, jonka talouskasvu jatkaa hidastumistaan.

Wahlroos arvioi, että Kiinan virallisten, noin kuuden prosentin kasvulukujen sijaan maan talous on kasvamassa noin neljän prosentin vauhtia. Tämä näkyy hänen mukaansa analyytikkoraporteista, jotka seuraavat Kiinan taloutta muun kuin julkisen tilastoinnin kautta.

–  Selvää on se, että koko maailmantalouden kasvun kannalta Kiinan kasvun hidastuminen on merkittävä tekijä.

Uskoo Trumpin voittavan taas

Toiseksi maailmantaloutta hallitsevaksi kysymykseksi Wahlroos nosti Yhdysvaltojen talouden piristymisen. Yhdysvaltojen talous pyörii hänen mukaansa nopeammin kuin monet ennustajat olisivat uskoneet.

–  On lähes uskomatonta katsoa taaksepäin, minkälaista huolta me tunsimme Donald Trumpin hallinnosta ja sen vaikutuksista taloudelliseen kasvuun ja pörssikehitykseen, koska todellisuus on ollut perin toisenlainen. USA:lla on mennyt varsin hyvin.

Wahlroos myöntää, että Trumpia kohtaan on helppo olla kriittinen, sillä esimerkiksi Trumpin tapa kommunikoida on varsin erikoinen. Hän kuitenkin pitää erittäin kiinnostavana sitä, että Trump vaikuttaa toteuttavan erittäin kunnianhimoisesti vaalilupauksiaan.

–  Hän tulee olemaan ensimmäinen amerikkalainen presidentti, en tiedä kuinka pitkään aikaan, joka pystyy kampanjoimaan sillä, että hän on itse asiassa toimittanut juuri sitä, mitä hän lupasi, Wahlroos sanoo.

Tämän vuoksi Wahlroos arvioi, että Trump voittaa seuraavatkin presidentinvaalit, jos vastassa on ehdokas, joka tulee yhdysvaltalaisen politiikan keskilinjan vasemmalta puolelta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.