Britannian hallitus olisi tukenut Nissania kymmenillä miljoonilla, jos se ei olisi perunut investointisuunnitelmaansa Englannissa

Britannian hallitus olisi maksanut japanilaiselle autonvalmistajalle Nissanille 61 miljoonaa puntaa valtiontukea, jos yhtiö olisi pitäytynyt suunnitelmassaan valmistaa X-Trail-citymaastureita Sunderlandissa Koillis-Englannissa. Asia selviää Guardianin mukaan elinkeinoministeri Greg Clarkin julkaisemasta kirjeestä vuodelta 2016.

Nissan kertoi sunnuntaina peruvansa investointisuunnitelmansa Britanniaan ja valmistavansa X-Trailit sittenkin Japanissa. Yhdeksi syyksi Nissan antoi brexitiin liittyvän epävarmuuden, vaikka se ei yhtiön mukaan ollutkaan ainoa syy.

Brittihallitus oli luvannut Nissanille lokakuussa 2016 kymmeniä miljoonia veronmaksajien rahaa ja vakuuttanut yhtiölle, ettei se joudu kärsimään brexitistä. Clark oli vakuuttanut hallituksen puolustavan brexit-neuvotteluissa autoteollisuuden etuja. Brexit-lupaus on kuitenkin osoittautumassa tyhjäksi, sillä Britannia saattaa hyvinkin jättää EU:n 29. maaliskuuta ilman minkäänlaista sopimusta.

Muut mallit säilyvät Sunderlandissa

Clark myönsi asian julkisesti vasta nyt. Britannian hallitus oli toistuvasti kieltäytynyt kommentoimasta asiaa ja antanut jopa ymmärtää, ettei Nissanille ollut tarjottu rahaa.

Alun perin Clark oli kirjeessään Nissanin toimitusjohtajalle Carlos Ghosnille puhunut enimmillään 80 miljoonan punnan suuruisesta valtiontuesta. Tukipaketti oli lopulta 61 miljoonan arvoinen, kun se myönnettiin virallisesti viime kesäkuussa.

Clarkin mukaan Nissan on saanut tuesta vasta 2,6 miljoonaa puntaa. Loppuja rahoja sen täytyy nyt hakea uudelleen, ja ne saattavat myös jäädä saamatta, kun Nissan on perunut investointipäätöksensä.

Nissanin päätös ei vaikuta muihin Sunderlandissa valmistettaviin malleihin. Nissanin Sunderlandin tehtaalla työskentelee 7  000 ihmistä, mutta X-Trail ja sen tuoma laajennus olisivat tuoneet yli 700 työpaikkaa lisää.

Häämöttävä sopimukseton brexit on aiheuttanut paljon huolta Britannian autoteollisuuden keskuudessa.