Delta Autolla ja huoltamohenkilökunnalla kiistaa - ulosmarssissa myös kuopiolaisia

Delta Auton jälkimarkkinoinnin mekaanikkoja ja osahuoltoneuvojia on marssinut tänään ulos ympäri Suomea. Ulosmarssit koskivat ulosmarssin järjestäneiden mukaan Herttoniemen, Niittykummun, Ala-Tikkurilan, Forssan, Turun, Järvenpään, Kuopion ja Tampereen toimipisteitä.

Toimitusjohtaja Mari Onkamon mukaan Kuopiossa mielenilmaukseen osallistui seitsemän Delta Auton mekaanikkoa.

Ulosmarssi alkoi torstaina kello 10.00 ja sen on kerrottu päättyvän perjantain ja lauantain väliseen yöhön saakka.

– Kaikissa töiden uudelleenjärjestelyihin liittyvissä asioissa olemme olleet yhteydessä asiakkaisiin, Onkamo kertoo.

Auton luovutukset hoitavat työnseisauksen aikana Onkamon mukaan päällikkö tai myyntipäällikkö.

– Keskeneräiset huollot olemme pyrkineet tekemään muilla resursseilla ja siirtämään huomisia töitä myöhemmälle. Kuopiossa huoltamon puolella olevat kaksi harjoittelijaa ovat myös tehneet keskeneräisiä huoltotöitä, Onkamo sanoo.

Onkamo ei osaa kuitenkaan arvioida, kuinka montaa asiakasta työnseisaus koskettaa.

Mistä arvelet työnseisauksen johtuvan?

– Lähinnä siitä, että aloitimme maaliskuussa yt-neuvottelut. Haluamme uudistaa huollon toimintamallia ja mekaanikkojen työnkuvaa niin, että he olisivat enemmän asiakaspalvelussa mukana. Nyt mekaanikko korjaa auton, ja huoltoneuvoja on asiakaskontakti. Asiakkaat kuitenkin toivovat kyselymme mukaan asiointia juuri suoraan auton korjanneen kanssa.

– Lisäksi toimintamallissa palkkaus muuttuisi ja mekaanikoille tulisi lisäprovisio siitä, jos he vaikkapa myyvät asiakkaalle uudet renkaat. Uudet toimintamallit varmasti pelottavat osaa, Onkamo arvelee.

Turun Sanomille Onkamo kertoo pitävänsä lakkoa laittomana. Hän kertoo myös, että huoltamohenkilöstön vähennystarve on enintään noin 45.

Delta Autolla on ollut kiistoja henkilöstön kanssa aiemminkin.

Henkilöstön tiedotteen mukaan ulosmarssilla vastustetaan Delta Auton "epäonnistunutta henkilöstöpolitiikkaa". Tiedotteessa sanotaan, että 2014 Delta Auto teki laittoman palkanalennuksen. "Yli sadalta Delta Auton mekaanikolta, varaosamyyjältä, automaalarilta ja -peltisepältä vähennettiin lomarahat niin kutsutulla simuloidulla oikeustoimella. Tänä vuonna Delta Auto aikoo laittomasti irtisanoa jälkimarkkinoinnin mekaanikoiden työsopimuksen ja tarjota uutta sopimusta alennetulla palkalla. Huoltomyyjiä aiotaan vähentää uusien sopimusten tarjoamisen yhteydessä noin 25 kappaletta."

Ulosmarssineiden tiedotteen mukaan henkilökunta ei aio hyväksyä työsopimusten irtisanomisia, eikä niistä seuraavia palkanalennuksia. Alustavien arvioiden mukaan uudet työsopimukset alentaisivat keskiansiota noin 30 prosenttia.

Kuopiossa Delta Auto tekee monimerkkihuoltoa sekä Kian ja Saabin merkkihuoltoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.