Disneyn ja Foxin jättidiili varmistui – Simpsonit ja Avatar muuttavat uuteen kotiin

Media- ja viihdejätti Disneyn ja Rupert Murdochin 21st Century Foxin suurkauppa varmistui keskiviikkona. Yhdysvaltalaismedioiden mukaan Disney ostaa Foxin kaapelikanavat ja elokuvastudiot 71,3 miljardilla dollarilla eli noin 63 miljardilla eurolla.

Kaupan myötä esimerkiksi Foxin elokuva- ja tv-tuotannot, kuten Avatar, X-Men ja Simpsonit, siirtyvät Disneyn omistukseen. Disney saa myös vahvemman jalansijan suoratoistopalveluiden markkinoilla, kertoo muiden muassa Wall Street Journal.

Myöhemmin tänä vuonna aloittavaan Disney+-striimauspalveluun on tarjolla muhkeasti lisää elokuvia ja tv-sarjoja. Mediatietojen mukaan Disney+ aikoo tarjota materiaalia viidessä kategoriassa: Disney, Pixar, Marvel, Star Wars ja National Geographic.

Murdochin Foxista Disney-kaupan ulkopuolelle jäivät esimerkiksi Fox News, Fox Sports ja Fox Broadcasting.

Viihdejätti hamuaa synergiaetuja

Disneyn sanotaan janoavan nyt sisältöjä. CNN:n mukaan jättikauppa antaa Disneyn toimitusjohtajalle Bob Igerille ainakin teoriassa eväät luoda mahtava kilpailija Netfixille, Amazonille, Applelle sekä muille striimauksen ja teknologian suuryhtiöille.

Disney ei ollut suinkaan ainoa Foxin kaapelikanavien ja elokuvastudioiden ostamisesta kiinnostunut taho. NBCUniversalin emoyhtiö Comcast teki oman tarjouksensa, mikä pakotti Disneyn nostamaan rutkasti alkuperäistä 52 miljardin dollarin tarjoustaan.

Kova kauppahinta tietää myös huolia mahdollisista irtisanomisista. Työpaikkansa saattaa menettää useampi tuhat ihmistä. Varsinkin Foxin henkilökunta on ollut ahdistunut työpaikkojen kohtalosta.

Disney ilmoitti sijoittajille, että se tavoittelee synergiaeduista ainakin kahden miljardin dollarin säästöjä vuoteen 2021 mennessä.

Disneyn Fox-kauppaa oli valmisteltu yli vuoden ajan. Lopullista sinetöintiä hidastivat viranomaishyväksynnät Yhdysvaltain ulkopuolella sekä Yhdysvaltain hallinnon osittainen sulku vuodenvaihteessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.