EKP jää odottamaan brexitin vaikutuksia

Britannian päätös erota EU:sta ei vaikuttanut Euroopan keskuspankin korkopolitiikkaan. EKP pitää ohjauskorkonsa odotetusti ennallaan 0,00 prosentissa. Ohjauskorko on pysynyt muuttumattomana maaliskuusta lähtien. Myös talletuskorko pysyy –0,4 prosentissa.

– Se (EKP) odottaa edelleen ohjauskorkojen pysyvän nykyisellä tasolla tai sitä alempina pidemmän aikaa ja vielä omaisuuserien ostojen päätyttyäkin, pankki kertoo tiedotteessaan.

Pankki kertoo jatkavansa 80 miljardin euron suuruisia kuukausittaisia velkakirjojen ostoja ainakin vuoden 2017 maaliskuun loppuun saakka ja tarvittaessa sen jälkeenkin, kunnes EKP:n neuvosto katsoo inflaatiovauhdin palautuvan kestävästi tavoitteen mukaiseksi. Myös tämä päätös oli ennakkoarvioiden mukainen.

EKP:n tulkitaan odottavan, kunnes brexitin vaikutuksista syntyy selkeämpi kuva. Tähän saakka tiedot ovat kertoneet, että euroalue on selvinnyt hyvin brexitin aiheuttamasta shokista. Analyytikot varoittavat kuitenkin, että menee aikaa ennen kuin brexitin vaikutukset alkavat näkyä toden teolla.

Työllisyys on pysynyt vakaana brexitin jälkeen, samoin talouden suuntaa ennakoiva ostopäälliköiden indeksi. EKP:n mukaan yrityslainat kasvoivat heinäkuussa 1,3 prosenttia.

Negatiivisella talletuskorolla EKP painostaa liikepankkeja myöntämään luottoja yrityksille investointeihin mieluummin kuin että rahaa makuutetaan keskuspankissa. 80 miljardin euron kuukausittaisen osto-ohjelman ja negatiivisen talletuskoron tarkoitus on elvyttää euroalueen taloutta.