EKP nosti arviota euroalueen talousnäkymistä

Euroopan keskuspankki aloittaa ensi maanantaina massiivisen joukkovelkakirjojen osto-ohjelman, josta se päätti tammikuun lopulla. Pääjohtaja Mario Draghin mukaan EKP:n rajut elvytystoimet ovat piristäneet taloutta jo etukäteen. Sekä kotitalouksien että yritysten mahdollisuudet saada lainaa ovat parantuneet merkittävästi sen jälkeen, kun tieto niistä julkistettiin, Draghi arvioi EKP:n tiedotustilaisuudessa.

Euroalueella on muutenkin havaittu sen verran kevään merkkejä, että EKP nosti torstaina ennustettaan lähiajan talousnäkymistä.

Keskuspankki arvioi nyt euroalueen talouden kasvavan tänä vuonna 1,5 prosenttia, kun aiempi ennuste oli tasan yksi prosentti.

Ensi vuodelle EKP odottaa 1,9 prosentin ja vuodelle 2017 yli kahden prosentin kasvua. Rahapolitiikan lisäksi kasvua tukevat euron kurssin heikkeneminen ja öljyn hinnan lasku.

Elvytyksen avulla EKP yrittää kammeta euroalueen inflaation lähelle tavoiteltua vajaan kahden prosentin tasoa. Nyt siitä ollaan vielä kaukana, sillä helmikuussa inflaatio oli 0,3 prosenttia pakkasella.

EKP arvioi, että koko tänä vuonna euroalueen inflaatio jää tasan nollaan, mutta nousee ensi vuonna 1,5:een ja vuonna 2017 jo 1,8 prosenttiin.

Euro 11 vuoden pohjissa

Keskuspankki aikoo ostaa euroalueen valtioiden ja yritysten joukkovelkakirjoja 60 miljardilla eurolla kuukaudessa ainakin ensi vuoden syyskuuhun asti. Setelielvytyksen loppusumma nousee siihen mennessä 1 140 miljardiin euroon.

Kreikka ja Kypros eivät tukiohjelmiensa vuoksi kuulu osto-ohjelman piiriin. Se herätti kiivaita kysymyksiä tiedotustilaisuudessa, joka pidettiin tällä kertaa Kyproksella.

Draghi korosti, että EKP on jo tukenut Kreikkaa mittavalla hätärahoituksella, jonka määrä on viime kuukausina kaksinkertaistunut. Yhteensä kreikkalaisille pankeille on lainattu 100 miljardia euroa.

EKP päätti torstaina myös pitää ohjauskorkonsa odotetusti ennallaan 0,05 prosentissa. Tieto velkakirjaostojen alkamisesta vahvisti osakemarkkinoiden nousua sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa. Euron kurssi dollaria vastaan sen sijaan painui alimmalle tasolle yli 11 vuoteen, 1,10 dollarin pintaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.