EKP:n Draghin elvytyspuheet sytyttivät sanasodan Trumpin kanssa

Euroopan keskuspankki EKP:n pääjohtaja Mario Draghi ajautui tiistaina sanasotaan Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin kanssa.

Trump närkästyi Draghin uutistoimisto Bloombergille antamasta haastattelusta, jonka mukaan euroalueen heikko talouskasvu ja hidas inflaatio voivat edellyttää, että keskuspankki laskee ohjauskorkojaan vielä lisää.

Trump päästi ilmoille katraan tviittejä, joissa hän valitti, että Draghin kommentit ovat epäreilulla tavalla heikentäneet euron kurssia dollaria vastaan, mistä aiheutuu kilpailuhaittaa amerikkalaiselle viennille.

–  Saksan (yleisindeksi) DAX on noussut tänään Draghin elvytyspuheiden seurauksena. Hyvin epäreilua Yhdysvaltoja kohtaan!, Trump valitti yhdessä tviiteistään.

Draghi vastasi ykskantaan, ettei EKP ota valuuttakursseja huomioon päätöksenteossaan, vaan keskittyy tehtäväänsä ja inflaatiotavoitteeseensa. Ohjauskorkojen laskeminen on edelleen työkalupakissa mukana. EKP:n tavoite on, että vuotuinen inflaatio olisi keskipitkällä aikavälillä hieman alle kaksi prosenttia.

Korot pysyvät alhaalla ensi vuoteen

Trumpin mielestä Draghin puheet osoittavat, että euroalue peukaloi valuuttakursseja kilpailukykynsä parantamiseksi.

Markkinoilla Draghin kommentit tulkittiin uutena ja yhä selvempänä merkkinä siitä, että EKP varautuu aloittamaan uudelleen arvopaperiosto-ohjelmansa euroalueen talouskasvun vauhdittamiseksi.

EKP on ilmoittanut, että korot pysyvät nykyisellä ennätysalhaisella tasollaan ainakin ensi vuoden puoliväliin. Markkinoilla arvellaan, että EKP saattaa loppuvuonna vielä laskea liikepankkien talletuskorkoa -0,4 prosentista -0,5 prosenttiin.

Draghin kommentit saivat aikaan reippaan kurssinousun pörsseissä Atlantin molemmin puolin. Helsingissä yleisindeksi vahvistui 1,4 prosenttia, kun taas Frankfurtin DAX kohosi reilut kaksi prosenttia. Kurssit olivat kaupankäynnin alkutunteina nousussa myös Wall Streetillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.