EK:n Häkämies: Sunnuntain tuplapalkka on vanhentunut

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies on ilmoittanut olevansa valmis omalta osaltaan laskemaan palkkaansa kohtuullistamisen nimessä. Viime päivinä on keskusteluun noussut pääministeri Juha Sipilän (kesk.) esitys hyvätuloisten vapaaehtoisesta palkkojen leikkaamisesta.

– Olen ilmoittanut, että kohtuuden toive on ymmärrettävä. Pääministeri Sipilä on itse todennut, että viisi prosenttia on kohtuullisesti. Aika näyttää miten tässä asiassa lopulta käy, totesi Kuopion alueen kauppakamarin päättäjäpäivässä tiistaina Kuopiossa puhunut Häkämies. Hänen ansiotulonsa olivat vuonna 2013 yli 360 000 euroa.

Häkämiehen mukaan palkkojen leikkaaminen on viime kädessä yritys- ja yksilöratkaisu. Siihen ei hänen mielestään pitäisi parempituloisia kuitenkaan velvoittaa.

– Kyllä toive on minusta enemmän oikea ratkaisu. Tässähän on kysymys presidentin ja pääministerin toiveeseen vastaamisesta.

Yksilökysymys on myös se, mihin kukin haluaa oman palkkansa leikkaamisen kohdistaa.

– Jos tällainen laajempi liike toteutuisi, niin omakohtainen kohde löytyisi varmasti jostain nuorten syrjäytymiseen liittyvästä, sanoo Häkämies.

Yleisenä reseptinä palkkojen alentaminen ei kuitenkaan toimi.

– Se ajaisi Suomen vielä entistä syvempään taantumaan.

Hallitusohjelmaan sisältyvät koulutuksen ja tutkimuksen suuret säästöt ovat Häkämiehen mukaan erityisen huolestuttavia.

– Koulutuksella ja tutkimuksella rakennetaan tämän maan tulevaisuutta. Nyt meitä huolestuttaa erityisesti se, että pystytäänkö nämä rakenteelliset uudistukset tekemään niin, että pärjäämme kilpailussa jatkossa.

Elinkeinoelämän huoli kulminoituu Häkämiehen mukaan erityisesti yliopistojen indeksileikkaukseen.

– Se on kuitenkin erittäin raju vähennys, 75 miljoonaa euroa vuodessa.

Viron veromallia on esitetty myös Suomeen varsinkin yrittäjäjärjestöjen puolelta. Häkämiehen mukaan malliin sisältyy kuitenkin turhan paljon riskejä muutenkin tiukassa taloustilanteessa.

– Hallitusohjelmaan sisältyy varausjärjestelmän selvittäminen ja siinä on piirteitä Viron mallista. Mielestäni Viron mallin soveltuvuutta Suomeen voidaan kyllä hyvin selvittää, mutta sen toteuttaminen ei ole nyt ajankohtaista.

Pyhätyön hintaan elinkeinoelämä kaipaa uudistuksia.

– Milloin todetaan, että sunnuntain tuplapalkka on yksinkertaisesti vanhentunut?, kysyi Häkämies Kuopiossa.

Hänen mukaan se on jäänne entisiltä ajoilta, jolloin sunnuntai oli kirkko- ja pyhäpäivä. Maailma on muuttunut niin, että ihmiset liikkuvat myös sunnuntaisin kun kaupat ovat auki.

– Täällä on helpompi saada Guggenheim-museolle rahoitus kuin pitää ravintolat auki sunnuntaisin kesä-heinäkuussa. Kyllä tästä voitaisiin ainakin joku kokeilu aloittaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.