EK:n asiantuntija: Kauppasodan riski kasvaa - TTIP ei välttämättä vaarassa

Elinkeinoelämän Keskusliiton (EK) kauppapolitiikan asiantuntija Saila Turtiainen näkee, että Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi voi lisätä kauppasodan riskiä.

– Trump on puheiden perusteella protektionisti, mutta sanoista tekoihin on aika pitkä matka. Hän ei ole ollut johdonmukainen linjauksissaan, joten en uskalla hirveästi arvailla, mitä tapahtuu.

Turtiaisen mukaan Trump on ehdottanut muun muassa vetäytymistä kaikista vapaakauppasopimuksista sekä 35 prosentin tullin asettamista Meksikolle ja 45 prosentin tullia Kiinalle.

– Jos ne toteutettaisiin, on arvioitu, että USA:n talous joutuisi lamaan ja noin viisi miljoonaa ihmistä menettäisi työpaikkansa. Lisäksi kuluttajahinnat nousisivat.

Turtiainen arvioi, että tällaisille Trumpin ehdotuksille löytyy vastustusta myös republikaanien sisältä, joten niiden toteutuminen on hyvin epävarmaa jo sen takia.

Vasta ensi vuosi näyttää, millaista politiikkaa Trump alkaa todella tehdä.

– Trump astuu valtaan vuoden alussa. Uuden hallinnon rakentaminen vie oman aikansa. Yhdysvalloissa vaalikeskustelut ovat aika kärkkäitä ja yleensä vaalien jälkeen palataan lähemmäs keskitietä. Voisi toivoa, että Trump palaa myös kauppapolitiikassa maltillisempiin näkemyksiin.

Turtiainen ei usko, että Trumpin valinta tarkoittaa välttämättä EU:n ja Yhdysvaltojen välisen TTIP-vapaakauppasopimusneuvottelujen päättymistä.

– TTIP ei ollut esillä Trumpin puheissa. Hän ei näe EU:ta sellaisena ongelmana.

Turtiaisen mukaan Trump haluaa luoda uusia kaupan esteitä erityisesti Kiinalle ja Meksikolle, joissa työvoimakustannukset ovat edullisemmat kuin Yhdysvalloissa ja Euroopassa.

– Jos EU ja USA epäonnistuisivat TTIP-neuvotteluissa, se heikentäisi molempien uskottavuutta ja vahvistaisi esimerkiksi Kiinaa. TTIP:n tilannetta pääsee arvioimaan vasta ensi vuoden loppupuolella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Kysely: Maaseudun yritysten näkymät ovat synkentyneet – tulevat omistajanvaihdokset patoavat investointeja

Olvin ja Ponssen tuloskehitys parempi kuin pörssissä keskimäärin – kassavirta-analyysin tulos yllättää myönteisesti

Arto Tiitinen arvostaa yritysten ristiinpölytystä – "Välillä on hyvä heittää aivot narikkaan ja kuunnella metsän huminaa"

OP Pohjois-Savo lyhentää Leppävirran, Nilsiän, Siilinjärven ja Suonenjoen konttoreiden aukioloaikoja

Yhdysvallat ja Kiina pääsivät sopuun kauppaneuvotteluissa: sunnuntaille kaavaillut tullikorotukset peruuntuvat, Kiina lisää maataloustuotteiden ostoja

Bloombergin ja Financial Timesin lähteet: USA ja Kiina päässeet sopuun kauppaneuvotteluissa

EU jatkaa Venäjä pakotteita ratkaisuyrityksistä huolimatta

Euroopan keskuspankki mallaa strategiaansa ilmastokriisin vaatimuksiin – Lagarde piti talouden työkalupakkinsa avoinna ensiesiintymisessään EKP-pomona

Kasviliha-sanasta puhkesi riita, josta sanan lanseerannut Pouttu toivoo nyt hallinto-oikeuden ratkaisua: "Kasvilihasta voisi tehdä uuden hedelmälihan"

Naisjohtajien määrä suomalaisten pörssiyhtiöiden johdossa uuteen ennätykseen – kehitystä tukee aiempi nousu liiketoimintojen johtopaikoille

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.