EK:n asiantuntija: Kauppasodan riski kasvaa - TTIP ei välttämättä vaarassa

Elinkeinoelämän Keskusliiton (EK) kauppapolitiikan asiantuntija Saila Turtiainen näkee, että Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi voi lisätä kauppasodan riskiä.

– Trump on puheiden perusteella protektionisti, mutta sanoista tekoihin on aika pitkä matka. Hän ei ole ollut johdonmukainen linjauksissaan, joten en uskalla hirveästi arvailla, mitä tapahtuu.

Turtiaisen mukaan Trump on ehdottanut muun muassa vetäytymistä kaikista vapaakauppasopimuksista sekä 35 prosentin tullin asettamista Meksikolle ja 45 prosentin tullia Kiinalle.

– Jos ne toteutettaisiin, on arvioitu, että USA:n talous joutuisi lamaan ja noin viisi miljoonaa ihmistä menettäisi työpaikkansa. Lisäksi kuluttajahinnat nousisivat.

Turtiainen arvioi, että tällaisille Trumpin ehdotuksille löytyy vastustusta myös republikaanien sisältä, joten niiden toteutuminen on hyvin epävarmaa jo sen takia.

Vasta ensi vuosi näyttää, millaista politiikkaa Trump alkaa todella tehdä.

– Trump astuu valtaan vuoden alussa. Uuden hallinnon rakentaminen vie oman aikansa. Yhdysvalloissa vaalikeskustelut ovat aika kärkkäitä ja yleensä vaalien jälkeen palataan lähemmäs keskitietä. Voisi toivoa, että Trump palaa myös kauppapolitiikassa maltillisempiin näkemyksiin.

Turtiainen ei usko, että Trumpin valinta tarkoittaa välttämättä EU:n ja Yhdysvaltojen välisen TTIP-vapaakauppasopimusneuvottelujen päättymistä.

– TTIP ei ollut esillä Trumpin puheissa. Hän ei näe EU:ta sellaisena ongelmana.

Turtiaisen mukaan Trump haluaa luoda uusia kaupan esteitä erityisesti Kiinalle ja Meksikolle, joissa työvoimakustannukset ovat edullisemmat kuin Yhdysvalloissa ja Euroopassa.

– Jos EU ja USA epäonnistuisivat TTIP-neuvotteluissa, se heikentäisi molempien uskottavuutta ja vahvistaisi esimerkiksi Kiinaa. TTIP:n tilannetta pääsee arvioimaan vasta ensi vuoden loppupuolella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.