ESS: Kutistuneet tulot pakottavat apteekit muutokseen

Monen apteekin tulevaisuus on vaakalaudalla tulojen pienenemisen takia, kirjoittaa Etelä-Suomen Sanomat. Viime vuonna apteekkien liikevaihto laski 0,4 prosenttia. Vaikein tilanne on syrjäseutujen pienillä apteekeilla.

Apteekkien tuloja ovat viime vuosina tiputtaneet muun muassa halvat rinnakkaislääkkeet ja Kela-korvattavien lääkkeiden viitehintajärjestelmä.

Suurten kaupunkien apteekit ovat voineet hankkia lisätuloja vapaasti hinnoiteltavien tuotteiden, kuten kosmetiikan myynnillä, mutta pienillä maaseutuapteekeilla ei tällaista mahdollisuutta ole. Apteekkariliiton toimitusjohtajan Ilkka Oksalan mielestä oheistuotteiden myynnistä ei saisi tulla apteekeille pääasia.

Valtio haluaa muuttaa apteekkien ansaintalogiikkaa. Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä pohtii, voisiko apteekkien kate muodostua muustakin kuin lääkkeen hinnasta.

Työryhmä pyrkii löytämään myös vastauksen siihen, miten syrjäseutujen apteekit pidetään kannattavana ja miten koko maan lääkehuolto voidaan jatkossa turvata.