EU:n Juncker matkaa Yhdysvaltoihin tapaamaan Trumpia – tavoitteena lievittää kauppasodan uhkaa

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker matkustaa keskiviikkona Yhdysvaltoihin tavatakseen presidentti Donald Trumpin.

Junckerin matkan tavoitteena on löytää yhdessä Trumpin kanssa ratkaisu Yhdysvaltojen ja EU:n kauppakiistoihin. Hän ei kuitenkaan lähde Yhdysvaltoihin virallisin neuvotteluvaltuuksin.

Kesäkuussa Yhdysvallat asetti tulleja teräksen ja alumiinin tuonnille, mihin EU vastasi asettamalla tulleja muun muassa jenkkiviskeille ja -farkuille. Nyt tulliuhan alla ovat eurooppalaiset autot.

– Tulemme vastaamaan samalla mitalla kaikkiin provokaatioihin. Kaikki yritykset Euroopan yhtenäisyyden hajottamiseen ovat turhia, Juncker sanoi viime keskiviikkona.

Autotulleja pelkäävä EU valmistelee nyt uutta listaa yhdysvaltalaisista tuotteista, joille vastatulleja voitaisiin määrätä, jos Junckerin matka ei onnistu.
Yltyvä kauppasota voisi pahimmillaan järisyttää kaupankäyntiä koko maailmassa.

Merkel toivoo Junckerin onnistuvan

Saksan liittokansleri Angela Merkel tukee Junckerin matkaa ja on toivonut, että tilanteeseen löytyisi neuvotteluratkaisu.

– Mahdolliset autotullit rikkoisivat Maailman kauppajärjestön WTO:n sääntöjä ja vaarantaisivat maailmanlaajuisesti monien ihmisten hyvinvoinnin, Merkel sanoi perjantaina.

Neuvottelutilanne ei kuitenkaan näytä lupaavalta. Lauantaina G20-maiden kokouksessa Yhdysvaltojen valtiovarainministeri Steven Mnuchin ilmoitti, että Yhdysvallat hellittää tulliuhkailunsa vain, jos Eurooppa suostuu hyvin laajaan vapaakauppasopimukseen maan kanssa.

Ranskan talousministeri Bruno Le Maire kuitenkin vastasi, että Eurooppa ei aio neuvotella "ase ohimollaan", vaan Yhdysvaltojen pitää vetää asettamansa alumiini- ja terästullit pois ja lopettaa autotulleilla uhkailu.