EU:n yritysverouudistus herättää huolia verotuottojen karkaamisesta

Suomi suhtautuu varauksella EU-komission esittämään yritysverouudistukseen. Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) pitää myönteisenä ehdotusta, joka tähtää yhteiseen yritysveropohjaan EU-alueella. Hallitus haluaa kuitenkin arvioida huolella, miten uudistus vaikuttaa jäsenmaiden verotuottoihin.

- Meidän täytyy turvata tässä myös se, että meillä jää tilaa kansalliselle veropolitiikalle, Orpo sanoi Brysselissä eilen illalla.

Yhdistetty yritysveropohja määrittäisi monikansallisille yrityksille yhteiset säännöt veronalaisten voittojen laskentaan. Yritysverokannan määrittely säilyisi myös vastedes kansallisessa päätösvallassa.

EU-maiden valtiovarainministerit keskustelevat esitetystä yritysverouudistuksesta tänään Brysselissä. Uudistuksen tavoitteena on suitsia veronkiertoa ja estää keinotekoista voittojen siirtelyä maasta toiseen. Komissio on esittänyt vastaavaa myös aiemmin, mutta neuvottelut asiasta ovat jumiutuneet jäsenmaiden erimielisyyksiin.

Tällä kertaa tarkoituksena on edetä kahdessa vaiheessa. Ensin yhdistettäisiin veropohja ja vasta sen jälkeen sovittaisiin siitä, miten yrityksen veronalainen tulo jaettaisiin verotettavaksi jäsenmaiden kesken. Jälkimmäisen kysymyksen ratkaisu on vaikeaa, sillä kukin maa pyrkii suojelemaan omia verotuottojaan.

- Täytyy katsoa hyvin tarkkaan ja myös itsekkäästi Suomen kannalta, miten se vaikuttaa verokertymiin. (Uudistus) on valtava kokonaisuus ja tämä prosessi tulee olemaan pitkä. Siinä on paljon asioita auki, Orpo sanoi.

Aiemmassa ehdotuksessa esitetty jakokaava olisi hallituksen mukaan aiheuttanut Suomelle merkittävää epävarmuutta verotuloista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Kysely: Maaseudun yritysten näkymät ovat synkentyneet – tulevat omistajanvaihdokset patoavat investointeja

Olvin ja Ponssen tuloskehitys parempi kuin pörssissä keskimäärin – kassavirta-analyysin tulos yllättää myönteisesti

Arto Tiitinen arvostaa yritysten ristiinpölytystä – "Välillä on hyvä heittää aivot narikkaan ja kuunnella metsän huminaa"

OP Pohjois-Savo lyhentää Leppävirran, Nilsiän, Siilinjärven ja Suonenjoen konttoreiden aukioloaikoja

Yhdysvallat ja Kiina pääsivät sopuun kauppaneuvotteluissa: sunnuntaille kaavaillut tullikorotukset peruuntuvat, Kiina lisää maataloustuotteiden ostoja

Bloombergin ja Financial Timesin lähteet: USA ja Kiina päässeet sopuun kauppaneuvotteluissa

EU jatkaa Venäjä pakotteita ratkaisuyrityksistä huolimatta

Euroopan keskuspankki mallaa strategiaansa ilmastokriisin vaatimuksiin – Lagarde piti talouden työkalupakkinsa avoinna ensiesiintymisessään EKP-pomona

Kasviliha-sanasta puhkesi riita, josta sanan lanseerannut Pouttu toivoo nyt hallinto-oikeuden ratkaisua: "Kasvilihasta voisi tehdä uuden hedelmälihan"

Naisjohtajien määrä suomalaisten pörssiyhtiöiden johdossa uuteen ennätykseen – kehitystä tukee aiempi nousu liiketoimintojen johtopaikoille

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.