Ei sponsoreita, vaan ponzoreita

Poliisi ja tiedotusvälineet ovat kuvailleet Wincapitaa, että sen johdon alla toimi sponsoreita, jotka värväsivät lähipiiristään sijoittajia verkostohuijaukseen.

Sponsoriksi kutsutaan verkostomarkkinoinnissa suosittelijaa, joka houkuttelee uusia jäseniä mukaan. Sana vääntyi uuteen muotoon Wincapitaa epäilleiden nettikeskusteluissa. He alkoivat kutsua sponsoreita ponzoreiksi. Ponzori on henkilö, joka järjestää Ponzi-huijauksen.

Ponzilla tarkoitetaan verkostomaista pyramidirakennetta, jossa joku keksii kuvitellun tai vääristellyn sijoituskohteen ja kerää siihen rahaa. Rahankeräys perustuu uskottavaan markkinointiin, jossa ei ole mitään perää.

Huijauskohde oli aiemmin teollisuuskohde, kuten kultakaivos tai huikea lomakohdehanke. Nykyisin kohteet ovat arvopaperi- tai valuuttakauppaan liittyviä lupauksia.

Oleellista on, ettei kohteen arvoa eikä välttämättä edes olemassaoloa voi varmistaa. Arvo perustuu vain uskottaviin lupauksiin.

Ikivanha tapa huijata rahaa

Huijaus on saanut nimensä Charles Ponzista, joka 1900-luvun alussa Bostonissa keräsi sijoittajilta pääomaa ruokakuponkien myyntiin Euroopan sodasta kärsiville alueille.

Hanke oli huijaus, jota Ponzi piti yllä keräämällä rahaa uusilta sijoittajilta ja maksamalla näistä rahoista tuottoa vanhoille. He luulivat rahojen tulevan kuponkikaupasta.

Ponzi jäi kiinni ja karkotettiin kotimaahansa Italiaan.

Ponzi-huijaukset perustuvat aina "uuteen ennennäkemättömän tehokkaaseen toimintaan", johon vain rohkeat uskaltavat sijoittaa ja tietyt pääsevät mukaan.

Alussa aloittaja maksaa tuottoa osalle sijoittajista, jotta nämä innostuvat nopeista voitoista ja suosittelevat ideaa muille. Tuottoja saaneet houkutellaan sijoittamaan voittonsa takaisin pyramidiin.

Alimmat tasot luulevat, että tuotot ovat peräisin tuottavasta kohteesta eivätkä vain uusien sijoittajien alkumaksuja.

Ponzi jatkuu niin pitkään kuin löytyy uusia höpläytettäviä. Kun he loppuvat, rahantulo loppuu, sillä todellista sijoituskohdetta ei ole.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Wincapitaan kosittu KalPaa - KuPSia ei