Ekovoimalaitos tarjolla Varkauteen tai Kiteelle

Kahdeksan itäsuomalaista jäteyhtiötä suunnittelee puuta ja jätettä polttavaa ekovoimalaitosta. Paikkavaihtoehtoina ovat Varkaus ja Kitee.

Varkauteen suunnitellun ekovoimalaitoksen kattilan polttoaineteho olisi noin 60 megawattia ja Kiteellä noin 40 MW. Hankkeeseen osallistuvien jätelaitosten kautta kulkee vuodessa yhteensä noin 300 000 tonnia puuta ja jätettä. Ekovoimalassa hyödynnettäisiin 120 000-160 000 tonnia vuodessa.

Voimalaitoksen kustannukset ovat 60-90 miljoonan euron haarukassa infrastruktuurin rakentamistarpeesta riippuen. Molemmat vaihtoehdot ovat esiselvityksessä osoittautuneet teknisesti ja taloudellisesti järkeviksi.

Jäteyhtiöt päättävät etenemisestä tämän vuoden aikana. Varkaudessa ratkaisee se, jatkaako kaupunki omistamansa Varkauden Aluelämpö Oy:n uuden voimalaitoksen rakennushanketta. Kiteellä kaupunki ja teollisuus ovat erittäin kiinnostuneita keskitetystä energiantuotannosta.

Kiteellä on myös jo tehty ympäristövaikutusten arviointi. Hanke voisi olla valmis noin vuonna 2014 ja Varkauden voimala parhaimmillaan paria vuotta myöhemmin.