Energian pientuotannon lupakäytäntöjä halutaan keventää

Ympäristöministeriön asettama arviointiryhmä esittää, että uusiutuvan energian pientuotannon lupakäytäntöjä kevennetään ja nopeutetaan. Ministeri Lauri Tarastin johtaman arviointiryhmän mukaan luvitusta pitää lisäksi yhtenäistää, sillä joissakin kunnissa pientuotantoon vaaditaan lupia ja toisissa ei.

Pientuotantoon kuuluvat muun muassa pienet tuulivoimalat, aurinkopaneelit ja maalämpö.

Arvioinnin vastaanottanut ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) sanoo, että uusiutuvan energian pientuotantoa täytyy edistää.

- Suomessa törmätään liian usein jarruttavaan lainsäädäntöön, Grahn-Laasonen arvioi.

Arviointiryhmä esittää myös, että ympäristövaikutusten arviointiin (YVA) koskevaan lakiin lisätään säännökset ennakkoneuvotteluista. Ennakkoneuvotteluissa luvan hakija ja viranomaiset käsittelisivät lupahakemuksen sisältövaatimukset sekä tarvittavat selvitykset, lausunnot, kuulemiset ja aikataulut.

Tarastin mukaan ennakkoneuvottelut nopeuttaisivat lupamenettelyjä merkittävästi, sillä osapuolille muodostuisi jo ennen asian vireillepanoa kokonaiskuva tarvittavista luvista ja aikatauluista.

Ennakkoneuvotteluja on jo käytetty Metsä Groupin Äänekoskelle suunnitteleman biotuotetehtaan luvituksen yhteydessä. Tarasti kertoo, että Äänekosken ennakkoneuvottelut sujuvoittivat lupamenettelyä merkittävästi.

EK kehuu Tarastin ryhmän esityksiä

Elinkeinoelämän keskusliitto vaatii, että uuden hallituksen on toteutettava viipymättä ministeri Lauri Tarastin arviointiryhmän esitykset ympäristölupien käsittelyn nopeuttamisesta. EK:n mukaan sujuvat lupamenettelyt olisivat Suomelle kilpailuetu.

- Yritysten kannalta on kestämätöntä, että lupia voi joutua odottamaan helposti viisi vuotta tai enemmänkin, EK kertoo tiedotteessaan.

Nopeutusta tarvitaan järjestön mielestä sekä lupien käsittelyyn että valitusprosesseihin. Käsittelyaikojen varmistaminen tulisi säätää laissa.

EK:n johtaja Tellervo Kylä-Harakka-Ruonala peräänkuuluttaa Tarastin ryhmän esittämää periaatetta yhdestä luukusta, jossa yritys saisi yhden päätöksen joutumatta käymään läpi monia rinnakkaisia prosesseja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.