Enfo osti ruotsalaisen e-manin

Ruotsalaisesta e-manistä tulee osa Enfoa yrityskaupan myötä. Samalla Enfo vahvistaa asemaansa pohjoismaisilla integraatiomarkkinoilla. Kaupan myötä e-manin runsaat 130 työntekijää ja yli 10 miljoonan euron liikevaihto siirtyvät Enfoon. Yrityskaupan osapuolet ovat sopineet, ettei kauppahintaa julkisteta.

Yritykset ovat järjestelmäintegraation alalla kutakuinkin samankokoisia. Järjestelmäintegraatio on informaatioteknologian konsepti, joka tarkoittaa useiden erilaisten it-järjestelmien yhdistämistä niin, että ne toimivat yhdessä.

Sekä Enfo että e-man ovat kasvaneet vauhdilla kohti vahvaa markkina-asemaa viimeisten kymmenen vuoden aikana.

– Olemme rakentamassa isompaa integraatiokyvykkyyttä ja kaupan myötä pystymme vahvistamaan sitä. Toimimme pohjoismaisilla integraatiomarkkinoilla, joten palvelut eivät ole niin maasidonnaisia, Enfon kehitysjohtaja Samuli Savo toteaa.

Enfolla on selkeästi laajempi tarjonta muissa it-palveluissa ja se on noin kymmenen kertaa e-mania suurempi. Yrityskaupan jälkeen savolaistaustainen Enfo työllistää jo yli 1 000 it-alan ammattilaista. e-man on puolestaan panostanut voimakkaammin omaan tuotekehitykseen ja joustavan integraatioalustaratkaisun kehittämiseen.

– Heillä on valmis kokonaisuus, jonka avulla on helppoa rakentaa valmiita integraatioita. Markkinatrendi on muuttumassa juuri tällaisiin valmiisiin integraatioalustoihin, Savo kertoo.

Integraatiopuoli tulee Samuli Savon laskelmien mukaan tuottamaan Enfolle 25 miljoonaa euroa liikevaihtoa jo ensi vuonna.

– Kasvamme yhdessä huomattavasti nopeammin kuin erillään. Tämä kauppa on hyvä asia meille molemmille. Yhdistetystä integraatiotarjoomastamme tulee erittäin vahva ja uskomme olevamme mielenkiintoinen ja kilpailukykyinen toimittaja kaikista isoimmillekin pohjoismaisille asiakkaille. Digitaalisten palvelujen rakentamisessa integraatioratkaisut ovat välttämättömiä ja siksi niiden kysyntä kasvaa, Savo summaa.

e-manilla on asiakkaita kaikissa Pohjoismaissa ja Ruotsin toimipisteiden lisäksi sillä on toimipisteet Chennaissa Intiassa ja Cebussa Filippiineillä.

– Pystymme palvelemaan suomalaisia asiakkaita myös niistä keskuksista, Savo muistuttaa.

Yrityskauppaa on valmisteltu noin puolen vuoden ajan. Keskustelut aloitettiin jo alkuvuodesta Enfon aloitteesta.

– Tämä kuuluu Enfon kasvustrategiaan ja haluamme kasvattaa yhtiötä. Tällä hetkellä kasvamme selkeästi markkinaa nopeammin, Savo toteaa.

e-manin perustivat vuonna 2000 Örebrossa nykyinen tietohallintojohtaja Jonas Edlund, hallituksen jäsen Andreas Wallberg ja nykyinen toimitusjohtaja Hans Sollerman.

– Olemme vuosien varrella saaneet useita ostotarjouksia, mutta juuri tämä tuntui oikealta teknisesti, taloudellisesti ja tunnetasolla. Teknologiamme täydentävät toisiaan, kummallakin on terve yrityskulttuuri, jossa henkilöstö on keskiössä, ja asiakkaamme edustavat eri markkinasegmenttejä, Sollerman toteaa.

Hänen mukaan markkinoilla on meneillään suunnanmuutos, jossa hinnat putoavat vauhdilla.

– Jos jokin maksaa asiakkaalle tänään 3 000 euroa, sen saattaa huomenna saada muutamilla senteillä. Haasteena on pystyä kehittämään liiketoimintamalleja ja palveluita samassa tahdissa muutoksen kanssa. Me emme voi jäädä kehityksen jalkoihin, kuten musiikkialalle on käynyt Spotifyn tai takseille Uberin tai majoitusalalle Airbnb:n myötä, vaan meidän täytyy johtaa kehitystä, Sollerman kiteyttää.

Yhdessä entistä suurempi

Enfo on pohjoismaissa toimiva tietotekniikkapalveluja tarjoava yritys, jonka liikevaihto on noin 140 miljoonaa euroa. Yhtiö toimii Suomessa ja Ruotsissa.

Enfo on yksi Suomen vanhimmista it-alan yhtiöistä. Se on perustettu vuonna 1964 Kuopiossa nimellä Tietosavo. Nimi vaihtui Enfoksi vuonna 2001.

e-man Oy on integraatioon erikoistunut yritys, jonka erikoisosaamisalueita ovat kehitystyö ja järjestelmäarkkitehtuuri. Yhtiö tuottaa järjestelmäintegraatiota, integraation ylläpitoa, asiakastukea sekä järjestelmäkehitystä.

e-man on perustettu Örebrossa, mutta yhtiöllä on toimistoja myös Väteråsissa, Göteborgissa ja Tukholmassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.