Euroryhmä pohtii Kreikan lainaohjelman jatkoa

Euromaiden valtiovarainministerit neuvottelevat parhaillaan Brysselissä Kreikan rahoitustilanteesta.

EU:n lainaohjelma päättyy vuodenvaihteessa, ja Kreikka haluaisi kokonaan irti tukipakettien kahleista. Markkinoilla ei uskota, että Kreikka pärjäisi vielä pelkän markkinarahoituksen varassa.

Virkamiestasolla on valmisteltu vaihtoehtoja Kreikan rahoittamiseksi. Keinot ovat tänään ensi kertaa ministerien kokouspöydällä.

Pyrkimyksenä on, että uutta rahaa ei tarvittaisi, vaan Kreikalle voitaisiin luoda turvaverkko varoista, joita aiemmasta tukiohjelmasta on jäänyt käyttämättä.

Valtiovarainministeri Antti Rinteen (sd.) mukaan Suomi tukee tätä vaihtoehtoa.

- Paras olisi, jos Kreikka pääsisi omilleen, mutta näyttää todennäköiseltä, että jonkinnäköistä apua markkinoille pääsyyn täytyy saada, Rinne sanoi kokoukseen mennessään.

EU:n lainaohjelmasta on käyttämättä reilu 10 miljardia euroa, jotka oli varattu pääosin kreikkalaisten pankkien pääomittamiseen. Niitä voitaisiin käyttää valmiusluottona, jonka turvin Kreikka voisi tehdä paluuta normaaleille lainamarkkinoille.

Kreikka yrittää pyristellä irti myös Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n lainaohjelmasta, jota on ollut tarkoitus jatkaa kesään 2016 asti. Siitä on käyttämättä noin 16 miljardia euroa.

IMF:stä on tullut kreikkalaisten sylkykuppi, koska sen lainat velvoittavat maata isoihin rakenneuudistuksiin ja tiukkaan hevoskuuriin. Markkinoilla pelätään, että irtaantuminen tarkoittaisi uudistusten pysäyttämistä ja paluuta vanhaan politiikkaan.

Euromaiden odotetaan päättävän Kreikan lainaohjelman jatkosta joulukuun alussa. EU:n on otettava kantaa myös Kreikan nykyisten lainaehtojen helpottamiseen. Käytännössä se voitaisiin tehdä maksuaikoja pidentämällä tai korkoja alentamalla. Kyseessä olisi lähinnä poliittinen kädenojennus, sillä lainojen maksuajat ovat jo nyt pitkät eikä koroissa ole juuri madaltamisen varaa.

EU ja IMF ovat myöntäneet Kreikalle hätälainoja 240 miljardin euron edestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.