Facebookin ja Googlen verotukselle on tulossa vähimmäistaso – G7-maat pääsivät sopuun suunnitelmasta

G7-maiden valtiovarainministerit ovat sopineet tänään suunnitelmasta suurten teknologiayhtiöiden, kuten Facebookin ja Googlen verottamiseksi.

Suunnitelman mukaan digijättien verotukselle tulee vähimmäistaso, mutta yhtiöt saavat harjoittaa liiketoimintaa myös niissä maissa, joissa ne eivät ole fyysisesti läsnä.

Johtavien teollisuusmaiden G7-ryhmän valtiovarainministerit ja keskuspankkien johtajat ovat olleet eilen ja tänään koolla Ranskan Chantillyssä Pariisin pohjoispuolella.

Nimettömänä pysyttelevä ranskalainen virkamies sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan, että veron tasosta täytyy päättää tulevaisuudessa.

Isäntämaa Ranskan julkaiseman lausunnon mukaan veron taso riippuisi sääntöjen konkreettisista yksityiskohdista.

Lausunnossa kerrotaan, että G7-maat aikovat jatkaa asian edistämistä G20-ryhmän puitteissa. Maailmanlaajuinen sopimus uuden järjestelmän pääpiirteistä pyritään saamaan aikaan ensi vuoden tammikuuhun mennessä.

USA:n Mnuchin: Työtä on vielä jäljellä

Yhdysvaltain valtiovarainministerin Steven Mnuchinin mukaan G7-ministerien kokouksessa saavutettiin merkittävää edistystä, mutta samalla hän sanoi, että työtä on vielä jäljellä. Mnuchin varoitti tulkitsemasta torstain päätöksiä läpimurroksi.

Ranska ja Yhdysvallat ovat olleet napit vastakkain digijättien verottamisessa. Ranskan parlamentti hyväksyi viime viikolla uuden liikevaihtoon perustuvan veron digijäteille, joista monet ovat yhdysvaltalaisia.

Yhdysvallat on aloittanut Ranskan päätöksen vuoksi tutkinnan, joka voi johtaa tuontitullien asettamiseen.

Kriittinen linja kryptovaluuttoihin

G7-maiden ministerit linjasivat myös, että uudet kryptovaluutat kuten Facebookin kaavailema libra uhkaavat horjuttaa kansainvälistä rahajärjestelmää, eivätkä ne ole valmiita otettavaksi käyttöön.

Ranskan valtiovarainministeri Bruno Le Maire sanoi toimittajille, että kaikki G7-maat esittivät "vakavan huolensa" Facebookin librasta.

–  Se asettaa vakavia ongelmia, teknisiä ja poliittisia, Le Maire sanoi.

–  On olemassa sääntöjä, joita kaikkien pitää kunnioittaa. Tällä hetkellä näin ei ole libran kohdalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.