Finanssiviranomainen laittoi rahanpesujupakassa ryvettyneen Danske Bankin pillit pussiin Virossa

Viron finanssivalvonta ei säästellyt sanojaan tiistaina ilmoittaessaan Danske Bankin tytäryhtiön sulkupäätöksestä Virossa. Finanssivalvonnan mukaan Danske Bankin Viron-yksikön kautta kulki vuosia epäilyttävää rahaa, joka oli omiaan kolhimaan koko Viron rahoitusmarkkinoiden uskottavuutta.

Viron finanssivalvonnan johtaja Kilvar Kessler sanoi tiedotteessa, että Danske Bankin toiminta on ollut yksiselitteisesti tuomittavaa.

–  Meillä on täysi oikeus viimein lopettaa tämä poikkeuksellinen ja valitettava tapaus.

Virolaisviranomainen vaatii, että Danske esittää sulkemissuunnitelman 20 päivän sisällä ja lopettaa toiminnan kahdeksan kuukauden aikana. Tänä aikana Dansken Viron-asiakkaiden talletukset on maksettava asiakkaille ja lainat myytävä toiselle pankille.

Viime vuoden lopulla Danskella oli Virossa 14  700 talletusasiakasta ja 12  300 lainanottajaa.

Dansken selvitysten mukaan sen virolaisen yksikön kautta pestiin noin 200 miljardia euroa vuosien 2007 ja 2015 välillä.

–  Olemme pahoillamme, että joudumme lähtemään tällaisessa tilanteessa. Ymmärrämme kuitenkin vakavuuden, jolla Viron finanssivalvonta tähän suhtautuu, ja suljemme pyydetysti jäljellä olevat toimintomme. Jatkamme yhteistyötä virolaisten ja muiden viranomaisten kanssa, Danske Bankin väliaikainen toimitusjohtaja Jesper Nielsen sanoi tiedotteessa.

Dansken rahanpesusta on meneillään rikostutkintoja useissa maissa.

Toiminta Baltiassa ja Venäjällä päättyy

Danske Bank ilmoitti tiistaina pian Viron finanssiviranomaisen sulkupäätöksen jälkeen lopettavansa pankkitoimintansa Baltian maissa ja Venäjällä.

Dansken mukaan päätös Viron, Latvian, Liettuan ja Venäjän toimintojen jatkosta on ollut pohdinnassa jo jonkin aikaa, sillä pankki on keskittänyt toimintaansa ydinmarkkinoilleen Pohjoismaihin.

–  Päätös sulkea toimintomme kokonaan Baltiassa ja Venäjällä noudattaa täysin strategiaamme, Nielsen sanoi.

Virosta saatu viranomaispäätös ei ole Dansken mukaan yhteydessä päätökseen vetäytyä Baltiasta ja Venäjältä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.