Finnpulp Oy:n puhelimet alkoivat soimaan urakalla

Kuopioon kaavailtu maailman suurin havusellutehdashanke ei ole vielä heti näkynyt toiminnan vilkastumisena alueen yrityskentässä.

Maanantaina Finnpulp Oy kertoi suunnittelevansa Sorsasaloon 1,1 miljoonaa tonnia havusellua tuottavaa sellutehdasta. Vuodesta 2012 lähtien valmistellun hankkeen kustannusarvio on 1,4 miljardia euroa.

Uutinen aiheutti melkoisen mylläkän niin Kuopiossa kuin myös Finnpulpin toimistossa.

– Yhteydenottoja on tullut todella paljon, ja ne ovat lähes pääsääntöisesti olleet aika myönteisiä, sanoo yhtiön toimitusjohtaja Matti Fredrikson.

Kovin konkreettisia yhteistyön avauksia tai ei kuitenkaan ole vielä kuulunut.

– Mutta kuitenkin yllättäviä ja samalla erittäin mielenkiintoisia yhteydenottoja on tullut teollisuuden puolelta. Sieltä on tullut esille sellaisia uusia mahdollisuuksia, jotka saattavat positiivisesti vaikuttaa tähän hankkeeseen, jatkaa Fredrikson.

Hän myöntää, että hankkeen saama huomio pääsi hieman yllättämään.

– Onhan tämänkokoisella hankkeella myös kansalliset mittasuhteet. Mutta koska tästä on tähän saakka oltu hiljakseen, niin onhan se suuri muutos.

Toteutuessaan Kuopion havusellutehdas tuottaisi myös noin 60 000 tonnia mäntyöljyä.

– Näemme mäntyöljyn tulevaisuuden erittäin myönteisenä. Se on puhdas ja vihreä biokemikaali, jonka jalostamisella on Suomessa pitkät perinteet.

Mäntyöljystä voidaan jalostaa esimerkiksi biodieseliä.

– Panostamme mäntyöljyyn ja yritämme tehostaa sen tuotantoa mahdollisimman suureksi. Sen jalostamisesta meidän ei tarvitse kuitenkaan juuri huolehtia ensi alkuun, sillä kapasiteettia on tässä maassa riittävästi.

Kuopion alueella vilkastumista ei ole vielä näkyvissä.

– Toteutuessaan tämä hanke toisi tänne selvän kasvusysäyksen. En ole vielä kuullut, että se olisi aiheuttanut täällä liikehdintää, Pohjois-Savon ely-keskuksen johtaja Kari Virranta toteaa tilanteesta.

Yleensä ensimmäisenä tulevat konsultti- ja suunnitteluyritykset ja niiden jälkeen tulevat metalliverstaat.

– Jos hanke alkaa konkretisoitumaan niin aivan varmasti se synnyttää kokonaan uutta yritystoimintaa, uskoo Virranta.

Sellutehdashanke kiinnostaa kuitenkin kovasti useita teollisuuden parissa toimivia yrityksiä. Esimerkiksi Kuopioon viime syksynä toimipisteen avannut nosto- ja kuljetuspalveluita tarjoava Havator Oy on jättihankkeesta kiinnostunut. Yhtiö

– Olemme aikaisemminkin pyörittäneet suuria kohteita ja kyllähän sellaiset kiinnostavat edelleen, myöntää aluejohtaja Tapio Still.

Kuopioon yhtiö tuli hyvien näkymien ja alueen vilkkaan rakentamisen perässä.

– Tämä Kuopion sellutehdashanke tuli meillekin positiivisena yllätyksenä. Laajensimme Kuopioon, koska meillä oli aukko toimipisteverkostossa Itä- ja Keski-Suomessa.

Finnpulp tukisi Savon Sellua