Finnwatchin selvitys: Valion tavarantoimittajat polkevat siirtotyöläisten oikeuksia Thaimaassa –  Valio kertoo suhtautuvansa vakavasti

Valion toimitusketjussa Thaimaassa on havaittu siirtotyöläisten oikeuksia koskevia epäkohtia, ilmenee kansalaisjärjestö Finnwatchin selvityksestä. Valio suhtautuu löydöksiin vakavasti ja aikoo ryhtyä toimiin toimitusketjunsa vastuullisuuden parantamiseksi.

Finnwatchin raportin mukaan puutteita työntekijöiden kohtelussa löytyi ananastoimittaja Takerngilta ja esimerkiksi ruokakermoihin sakeuttaja-aineita tuottavalta Ingredionilta.

Ananastoimittaja on muun muassa perinyt työntekijöiltään laittoman korkeita rekrytointimaksuja. Lisäksi työntekijöiden palkkoihin on kohdistunut laittomia vähennyksiä. Ingredionilla haastatellut siirtotyöläiset puolestaan työskentelivät vastoin Thaimaan lakia alihankkijayrityksen kautta, eikä heille maksettu esimerkiksi ylityöstä.

–  Olemme asiasta hyvin pahoillamme ja suhtaudumme löydöksiin vakavasti. Olemme jo olleet raaka-ainetoimittajiin yhteydessä ja edellyttäneet, että epäkohdat korjataan, Valion hankintajohtaja Kirsti Rautio kertoi yhtiön tiedotteessa.

Rautio kommentoi STT:lle, että hän uskoo epäkohtien tulevan selvitetyksi jo kevään aikana. Valio ja Finnwatch ovat olleet yhteyksissä jo raporttia tehtäessä ja Raution mukaan on puhuttu seurantapalaverista myöhemmin keväällä.

Valvontajärjestelmät ovat puutteellisia

Kumpikin toimittaja on ottanut Finnwatchin esille tuomat epäkohdat hyvin vakavasti ja ne ovat ryhtyneet välittömästi toimenpiteisiin, Rautio kertoo. Raportissa esille nousseiden epäkohtien korjaaminen tapahtuu käytännössä lopulta toimittajan päässä ja Thaimaan lakien mukaisesti. Osa löydöksistä on kuitenkin sellaisia, että raaka-ainetoimittaja kiistää ne.

–  Tällöin meillä on ikään kuin Finnwatchin sana tätä toimittajan sanaa vastaan. Lähdemme yhdessä miettimään, miten näitä lähdetään selvittämään, Rautio lisää.

Molemmille yrityksille oli tehty sosiaalisen vastuun arviointi. Finnwatchin mukaan Valio nojaa kuitenkin ihmisoikeusriskien kartoituksessa valvontajärjestelmiin, joissa on ilmennyt puutteita. Arviot vastuullisuudesta perustuvat pitkälti tavarantoimittajien omiin arvioihin. Riippumattoman osapuolen arvioita ei ole riskimaissakaan aina saatu.

–  Ei liene yllättävää, että monet korkean riskin toimijatkin ovat näin ollen saaneet Valion käyttämässä järjestelmässä puhtaat paperit, toteaa Finnwatchin tutkija Anu Kultalahti tiedotteessa.

Kahdesta Valion Thaimaassa käyttämästä järjestelmästä Finnwatch pitää Amfori BSCI:tä parempana kuin Sedexiä. Sedex on käytännössä tietokanta, johon eri tahot voivat ladata auditointeja. Sedexiin ladattavat auditoinnit voivat olla myös itsearviointeja.

Amfori BSCI:llä auditointien laatua kontrolloidaan järjestelmän puolesta, Kultalahti kertoo. Järjestelmiä itsessään pitää kuitenkin kehittää.

–  Yksi kehitystapa olisi se, että työntekijöitä haastateltaisiin työpaikkojen ulkopuolisissa olosuhteissa. Näin mahdollistetaan se, että työntekijät voivat puhua luottamuksellisesti niin, että heidän henkilöllisyytensä ei tule tietoon, Kultalahti kertoo.

Näin voitaisiin välttää se, että työntekijät eivät esimerkiksi kertoisi vain sitä, mitä tehtaan johto on heidän käskenyt kertoa.

Riskivaltioista vain pieni osuus raaka-aineista

Finnwatch huomauttaa, että vain hyvin pieni osa Valion hankinnoista tulee riskimaiksi katsottavista maista.

Kirsti Rautio tarkentaa, että riskimaista tulee vain noin 0,078 prosenttia kaikista Valion käyttämistä raaka-aineista. Takerngin ja Ingredionin kohdalla on kyse alle promillen luokasta.

–  Valiolla on todella korkea kotimaisuusaste ja käytämme tosi paljon suomalaisia tai eurooppalaisia toimittajia, Rautio muistuttaa.

–  Haluamme silti ilman muuta selvittää nämä. Ei ole mikään selitys meidän puolella tämä pienuus. Mutta koska kyseessä on hyvin pieni määrä, emme myöskään ole heille hirveän iso asiakas

Thaimaasta tulevat raaka-aineet voitaisiin teoriassa hankkia toisaalta. Kultalahden mukaan Finnwatch lähtee suosituksissaan aina siitä, että puutteet pyritään korjaamaan, kun niitä löytyy. Ostojen lopettaminen tulee kyseeseen vasta, jos tilanne ei korjaudu yrityksistä huolimatta.

Rautio kertoo, että Valiolla on myös käynnistetty kattava ihmisoikeusvaikutusten arviointi. Tämä selvitys tehdään kuluvan vuoden aikana.

Finnwatchin jäsenjärjestöjä ovat eri suomalaiset kehitys-, ay- ja ympäristöjärjestöt, esimerkiksi Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus, Kirkon Ulkomaanapu ja Maan Ystävät sekä Kuluttajaliitto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.