Fiskars leikkaa tulosennustettaan Trumpin Kiina-tullien takia

Kuluttajatuotteita valmistava Fiskars varoittaa tämän vuoden vertailukelpoisen liikevoittonsa jäävän ennakoitua heikommaksi Kiinan ja Yhdysvaltain tullikiistan vuoksi. Aiempi arvio oli, että vertailukelpoinen liiketulos pysyy viime vuoden tasolla.

Fiskarsin liikevaihdosta noin 40 prosenttia tuli viime vuonna Amerikan markkina-alueelta. Fiskarsin sijoittajasuhdepäällikkö Kristian Tammela ei halua eritellä, mihin tuotteisiin kauppakiista on iskenyt.

–  Meillä on Kiinassa omaa valmistusta ja partnereilta tulevaa, hän kertoo.

Kauppasodan kärjistyminen saattaa uhata myös useita muita suomalaisyrityksiä.

–  Suorat vaikutukset tänne Eurooppaan ovat toistaiseksi olleet Kiinan ja Yhdysvaltain välisessä kauppakonfliktissa vielä vaatimattomia lukuun ottamatta yksittäisiä toimialoja kuten terästeollisuutta, arvioi johtaja Petri Vuorio Elinkeinoelämän keskusliitosta.

Hänen mukaansa tullikiista aiheuttaa yleistä epävarmuutta, joka uhkaa vaikuttaa investointeihin ja sitä kautta maailmantalouteen. Se heijastuisi suomalaisiin vientiyrityksiin. Tällaisia toimialoja ovat teknologiateollisuus, kemianteollisuus ja metsäteollisuus.

Suhdanneherkät yritykset pahimmassa vaarassa

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich kertoo, että toimialakohtaisesti vaikutus voi olla laaja. Suhdanneherkät yritykset ovat altteimpia uhreja kauppakiistoissa.

Suomalaisyritysten tilanne on hänen mukaansa edelleen hyvä, eikä kauppakiista ole iskenyt Suomeen samalla tavalla kuin esimerkiksi Saksaan.

–  Kovin isku on mahdollisesti vielä tulossa, von Gerich sanoo.

Hänen mukaansa kauppakiista on painanut laajemmin maailmantalouden näkymiä. Kauppasodassa ei ole vielä nähty viimeisiä uutisia.

–  Monella taholla tilanne on odottava ja toiveikas, että kiista voisi ratketa. Jos ei ratkea, nähdään uusi kierros talouden heikkoutta, von Gerich kertoo.

Iskisi kovaa yhdysvaltalaisiin kuluttajiin

Vuorion mukaan kauppakiistan sopimista puoltavat tekijät eivät ole kadonneet mihinkään. Kiinan talous yskii, ja presidentti Donald Trump tarvitsee diiliä kauppapolitiikassa. Yhdysvallat korotti viikko sitten kiinalaistuotteiden tulleja ja uhkaa nyt uusilla tulleilla, jotka koskevat tuotteita arvoltaan 300 miljardia dollaria.

–  Trumpin työn alla olevat 300 miljardin dollarin tullit osuisivat todella kovaa yhdysvaltalaisiin kuluttajiin, Vuorio arvioi.

Eurooppalaisille ja japanilaisille autoille määrättävien tullien oli määrä astua voimaan lauantaina, mutta Trump lykkäsi tänään tullien asettamista 180 vuorokaudella. Yhdysvaltain autotullit iskisivät muun muassa Uudenkaupungin autotehtaaseen, jonka valmistamista autoissa merkittävä osa myydään Yhdysvaltoihin.

Vuorio ennustaa, että ratkaisu voisi löytyä kiintiöistä, jotka Yhdysvallat asettaisi ulkomaisille autoille tullien sijasta.

Sekä Yhdysvallat että Kiina uhkaavat lisätulleilla

Yhdysvaltojen uudet tullikorotukset tulivat voimaan viime viikon perjantaina. 200 miljardin dollarin arvoisen Kiinan-tuonnin tullimaksuja nostettiin kymmenestä prosentista 25 prosenttiin.

Tullien piirissä on nyt kaikkiaan 250 miljardin dollarin edestä tuontia Kiinasta Yhdysvaltoihin. Trump on uhannut asettaa loputkin Kiinan-tuonnista tullimaksujen alaiseksi.

Kiina puolestaan ilmoitti maanantaina laittavansa uusia tullimaksuja 60 miljardin dollarin arvoiselle tuonnille Yhdysvalloista. Kiinan uusien vastatullien on määrä tulla voimaan kesäkuun alussa.

Myös brexit on riski Fiskarsille

Fiskarsin mukaan toimintaympäristön muutoksessa on yhä merkittäviä riskejä. Näistä yhtiö mainitsee tiedotteessaan brexitin Yhdysvaltojen tuontitullien lisäksi. Näiden riskien epäsuotuisalla kehityksellä voi olla merkittävä negatiivinen vaikutus vertailukelpoiseen liikevaihtoon ja tulokseen, yhtiö varoittaa.

Yhtiön brändeihin kuuluvat Fiskarsin ohella muun muassa Iittala, Arabia, Hackman, Royal Copenhagen, Waterford, Wedgwood, Rogaska ja Rörstrand. Toimialat ulottuvat ruokailuastioista ja -välineistä puutarhatuotteisiin sekä lasiesineistä ja kristallista posliiniin.

Fiskarsin liikevaihto oli viime vuonna 1,1 miljardia euroa. Vertailukelpoinen liikevoitto oli 122 miljoonaa euroa. Yhtiön suuromistajiin kuuluu Ehrnroothien ja Fromondien sukujen jäseniä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.