G7 hieroo yhteislausuntoa ennen Trumpin lähtöä – Yhdysvallat jäi yksin

Johtavien teollisuusmaiden G7-ryhmältä odotetaan tänään jonkinlaista yhteislausuntoa, vaikka kokouksessa on ollut kuusi vastaan yksi -asetelma. Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia on vaadittu tilille tilanteesta, jossa kumppanit ovat ajautuneet kauppasodan partaalle.

Osapuolet ovat niin kaukana toisistaan, ettei kokouksen päätteeksi välttämättä tule minkäänlaista lausuntoa.

– Luulisin, että yhteislausunto tulee, Trump sanoi tavattuaan Kanadan pääministerin Justin Trudeaun Quebecissä.

– Olemme edistyneet merkittävästi. Katsotaan, mitä tästä syntyy, mutta olemme saaneet paljon aikaiseksi, Trump jatkoi.

Trudeau sanoi Trumpille, ettei Yhdysvaltain tullipäätöksiä voida mitenkään hyväksyä turvallisuusperusteilla. Yhdysvallat on ilmoittanut suojelevansa omaa teräs- ja alumiinituotantoaan kansallisen turvallisuuden nimissä.

Saksan liittokansleri Angela Merkel on käynyt tiettävästi keskusteluita ehdotuksesta, joka avaisi neuvottelut uudelleen. Lähteiden mukaan Merkel haluaa, että ratkaisuja haettaisiin yhteisessä työryhmässä.

Myös Ranskan presidentin Emmanuel Macronin mukaan eteenpäin on mahdollista päästä.

– Mielestäni meillä oli hyvin avoin ja suora keskustelu. Meillä on ollut aina tällaisia keskusteluja.

Trump saapui Quebeciin viimeisenä ja todennäköisesti poistuu paikalta ensimmäisenä. Hän on kertonut kiirehtivänsä huippukokoukseen Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kanssa. Kokous pidetään Singaporessa tiistaina.

Merkel: Venäjä ei voi palata G7-ryhmän jäseneksi, ellei Ukrainan suhteen tapahdu edistystä

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin mukaan eurooppalaiset G7-johtajat ovat sopineet, ettei Venäjä voi palata G7-ryhmän jäseneksi, ellei Ukrainan kriisin suhteen tapahdu merkittävää edistystä. Merkel lausui kommenttinsa tavattuaan Italian, Britannian ja Ranskan johtajat G7-kokouksen sivussa.

Trump sanoi aiemmin perjantaina, että Venäjän pitäisi saada palata ryhmän jäseneksi. Venäjä erotettiin ryhmästä vuonna 2014 Krimin valtauksen jälkeen.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ei ole toistaiseksi suoraan kommentoinut asiaa. Venäjän televisio on kuitenkin julkaissut Putinin haastattelun, jossa hän sanoo sanoo, että vuoropuhelu Trumpin kanssa voisi olla "rakentavaa". Putin myös sanoo haastattelussa pitävänsä Trumpia "vakavamielisenä" ihmisenä, joka osaa kuunnella toisia ja vastata heidän perusteluihinsa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Trump pitää Trudeauta epärehellisenä ja heikkona – USA ei hyväksykään G7-lausuntoa

Putinin mielestä keskustelu Trumpin kanssa voisi olla "rakentavaa"