"Google-vero" tulossa - mediayhtiöt odottavat vesi kielellä lisätuloja

Lehtiä julkaisevat mediayhtiöt odottavat vesi kielellä lisätuloja, jos Euroopan komission esitys lehtikustantajien tekijänoikeudesta toteutuu. Komissio esitti keskiviikkona laajassa tekijänoikeuspaketissaan, että lehtien kustantajat saisivat samankaltaisen tekijänoikeussuojan kuin äänite- ja elokuvatuottajat.

– Eurooppalaisille kustantajille aukeaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia, kun ne voivat lisensioida sisältöjään digitaalisten palvelujen tarjoajille. Uusia tulovirtoja tarvitaan, jotta ammattimaisen journalismin edellytykset voidaan turvata, sanoo Viestinnän Keskusliiton (VKL) hallituksen puheenjohtaja, Keskisuomalainen-konsernin toimitusjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi tiedotteessa.

Mediayhtiöt kärsivät esimerkiksi siitä, että hakukoneet, kuten Google, käyttävät mediayhtiöiden sisältöjä hakutuloksissaan maksutta. Komission esitystä kutsutaankin myös Google-veroksi. Media-alan tekijänoikeuskysymysten asiantuntija, johtaja Satu Kangas VKL:stä katsoo kuitenkin, että vero on tässä yhteydessä väärä sana. Hän korostaa, että kysymys on oikeuksien myynnistä ja siitä saatavasta tulosta.

– Piilaakson jättiläiset hyödyntävät eurooppalaisia sisältöjä omassa liiketoiminnassaan. On hienoa, että komissio haluaa eurooppalaisille yrityksille vahvemman aseman näihin jätteihin nähden. Lehdistö pääsee vihdoin samaan tekijänoikeusasemaan, missä muut tuottajat ovat olleet jo pitkään, Kangas sanoo.

Komission mukaan uudistuksessa tunnustetaan kustantajien avainasema laadukkaan journalistisen sisällön tuottamisessa ja sisältöön tehtävissä investoinneissa, mikä on olennaisen tärkeää kansalaisten tiedonsaannin kannalta demokraattisessa yhteiskunnassa.

VKL:n mukaan tarkoituksena ei ole estää sitä, että yksityishenkilöt jakavat ja linkittävät lehtien sisältöä digitaalisissa palveluissa. Kustantajat lisensioivat tekijänoikeuksia nimenomaan yrityksille. Kustantajien uusi oikeus ei myöskään vaikuta tekijöiden oikeuksiin. Kustantajat ostavat jatkossakin tekijöiltä julkaisutoiminnassa tarvitsemansa tekijänoikeudet.

Komission direktiiviehdotus siirtyy Euroopan parlamentin ja jäsenmaita edustavan neuvoston käsittelyyn.