HS: Kriisivaltioissa miljardeja suomalaista eläkerahaa

Suomalaista eläkerahaa on sijoitettuna yli neljä miljardia euroa talousvaikeuksissa tarpovien valtioiden velkakirjoihin, kirjoittaa Helsingin Sanomat. Yhteensä eläkevakuuttajilla on sijoituksia yli 200 miljardia euroa.

Finanssivalvonnan mukaan eläkeyhtiöt ovat sijoittaneet kriisimaiksi luokiteltavien maiden velkakirjoihin maltillisesti. Portugaliin, Irlantiin, Kreikkaan ja Espanjaan julkiset eläkevakuuttajat ovat sijoittaneet yhteensä 2,7 miljardia euroa.

Helsingin Sanomien mukaan esimerkiksi Kuntien eläkevakuutus Keva omistaa noin 500 miljoonalla eurolla sekä Kreikan valtion että Italian valtion joukkovelkakirjalainoja. Se on noin neljä prosenttia Kevan sijoitussalkusta.

Ilmarinen on puolestaan sijoittanut Kreikkaan parisataa miljoonaa euroa, kun taas Varma ei lainkaan. Kaikki eläkeyhtiöt eivät suostu kertomaan Kreikan ja Italian riskeistään.

Eläkerahastojen arvot ovat nousseet toissa vuoden pohjilta. Lehden mukaan eläkerahalle ei kuitenkaan ole saatu viiden vuoden jaksolla keskituottoa, joka tarvitaan työeläkkeiden rahoituksen tasapainoon.