Halpakaupassa ei kortteja kaivata

Harvassa alkavat olla ne suomalaiset, jotka eivät kiikuta lompakossaan kanta-asiakas- tai bonuskortteja. Kun lähes joka kauppaketju on joko mukana jossakin korttijärjestelmässä tai pyörittää omaansa, on seurauksena vaikuttava korttisirkus.

Mutta onko järjestelmistä hyötyä?

Tokmannin toimitusjohtaja Kyösti Kakkonen sanoo ei. Hän luokittelee korttijärjestelmät hintakilpailua haittaavaksi kuluttajien sumuttamiseksi. Tokmanni lopettaa yhteistyön Tradekan Ykkösbonus-korttijärjestelmän kanssa, ja Kakkonen mainostaa Tarjoustalojen vastedes myyvän tuotteensa edullisemmin.

Helsingin kauppakorkeakoulun professori Arto Lindblom näkee Kakkosen moitteissa perää siltä osin, että monimutkaisten järjestelmien rakentaminen ja hallinnoiminen on kallista.

Toisaalta korttijärjestelmien avulla kauppa saa kuluttajien ostokäyttäytymisestä tarkkoja tietoja, joita sen olisi vaikeaa tai mahdotonta kerätä muuten.

On kuitenkin kauppoja, joihin bonuskorttijärjestelmät sopivat huonommin kuin toisille. Näitä ovat Lindblomin mukaan erityisesti hinnalla kilpailevat halpakaupat tai halpalentoyhtiöt.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.