Hannu Isotalo heittää vapaalle Luja-yhtiöistä – toimii jatkossa vain neuvonantajana

Iso ja lopullinenkin päätös. Sellaisen teki Luja-yhtiöiden hallituksen puheenjohtaja Hannu Isotalo, 72, jonka seuraajaksi yhtiökokous viikonloppuna valitsi hallituksen jäsenenä jo toimivan hallitusammattilaisen, Lemminkäistä aiemmin johtaneen Timo Kohtamäen Järvenpäästä.

Kohtamäki on roolissa ensimmäinen perhepiirin ulkopuolinen.

– Kyllä luopuminen vaati kypsyttelyä, olenhan ollut perheyrityksessä edesmenneen isäni Feliksin innostamana lähes 50 vuotta. Ikä kuitenkin tulee jo vastaan hyvästä terveydentilasta huolimatta, Isotalo tuumaa kesämökiltään Nilsiästä.

Koronavirukselta jo kolmen viikon ajan eristäytynyt vuorineuvos jää kuitenkin hallituksen neuvonantajaksi, senior adviseriksi . Päävastuu on jatkossa viiden hengen hallituksella.

– Nähtäväksi jää, millaiseksi neuvonantajan roolini muodostuu. Ei se hirveästi työllistäne. On silti mukavaa pysyä mukana äärimmäisen mielenkiintoisella ja kehittyvällä alalla samaan aikaan, kun saan enemmän aikaa hiihtää, pelata golfia ja toimia rotareissa.

Toimitusjohtajana Lujabetonilla toimii oma poika Mikko Isotalo ja kehitysjohtajana tytär Tuija Schmidt.

– Perhepiiristä hallituksessa ovat Mikon lisäksi siskontytär Mirja Vainikainen ja veljentyttären puoliso Dacide d´Inkau. Perheen ulkopuolisina siellä istuvat Kohtamäen lisäksi vuorineuvokset Reijo Karhinen ja Timo U. Korhonen.

Elämänmuutos saa Isotalon muistelemaan perheyrityksen historiaa, joka alkoi Feliks Isotalon (1909–1987) perustettua Lujan vuonna 1953. Feliks oli sitä ennen maanviljelijä, poliisi ja maatalouskauppias.

Alussa Siilinjärvellä oli sementtivalimo, jolle Feliks Isotalo omistautui täysin.

– Se oli Suomen jälleenrakentamisen aikaa ja se menestyi, joka teki töitä kunnianhimoisesti ja aisti alan muutokset. Isä oli rehti, tervejärkinen talonpoikaismies, samalla hyvin kehitysintoinen.

Feliks Isotalo investoi jatkuvasti parempiin koneisiin ja kehitti itse tuotteita ja koneita. Sementtivalimosta sukeutui muutamassa vuodessa esimerkkivalimo, johon alan yrittäjät kävivät tutustumassa eri puolilta Suomea.

Siinä oli alku isolle konsernille. Nyt Luja-yhtiöt työllistää 1 700 ihmistä 32 paikkakunnalla.

Kun Feliks Isotalo 63-vuotiaana siirsi ohjat diplomi-insinööripojalleen, yrityksen liikevaihto oli 20 miljoonaa euroa. Vaikka kasvu on jatkunut ja esimerkiksi viime vuonna koko Luja-konsernin liikevaihto oli 750 miljoonaa euroa, ei taival ole Hannu Isotalon mukaan ollut pelkkää myötätuulta.

– Etenkin 1990-luvun lama oli kova, alalla kaatui monia isoja toimijoita. Meillä oli neljä tappiovuotta. Nyt mietin, miten koronakriisi ja taantuma lopulta iskevät liike-elämään ja mitä kaikkea näemme.

Isotalo ennakoi, että kun pandemia on selätetty, kysyntä sakkaa kauan myös rakennusalalla.

– Silloin ei liene rahaa ihmisillä, firmoilla eikä yhteiskunnalla. Se on kova haaste myös kaltaisellemme asuntojen ja toimitilojen tekijälle ja korjausrakentajalle samoin kuin betoni- ja elementtiteollisuudelle.

Isotalo pelkää, ettei Lujakaan välty kysynnän romahtamisesta johtuvilta lomautuksilta.

– Mutta aina on lamasta noustu myös rakennusalalla, jonka osuus bruttokansantuotteesta oli parhaimmillaan kymmenisen prosenttia ja nytkin yli kuuden prosentin, Isotalo laskeskelee.

Luja-yhtiöt

Iso konserni

Luja-yhtiöt kasvoi savolaisyrityksestä valtakunnalliseksi ja kansainväliseksi yhtiöksi. Lujatalo on asunto- ja toimitilarakentaja, jolla on osaamista myös korjausrakentamisesta. Lujabetoni on suuri betoni- ja elementtialan yhtiö, joka toimii myös Ruotsissa ja Venäjällä.

Luja-yhtiöiden yhteinen liikevoitto oli 31,2 miljoonaa euroa viime vuonna. Konserniin kuuluvat Lujatalo Oy ja Lujabetoni Oy tytäryhtiöineen. Lähipiiriyhtiö on sisaryhtiö Fescon Oy.

Vilkas asuntorakentaminen nosti konsernin liikevaihtoa viime vuonna 17,8 prosenttia 705 miljoonaan euroon. Koko konsernin liikevoitto kasvoi 2,2 miljoonaa euroa ollen 29,2 miljoonaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Oikeus torppasi Fortumin havittelemat muutokset Oulujoen vaelluskalamääräyksiin – uusia kalateitä ei silti tule ainakaan lähivuosina

PKS Sähkönsiirto: "Järjestelmät eivät pystyneet palvelemaan"

Sähkökatkoista miljoonakorvaukset – kuopiolainen perheenäiti: "Pakastin suli eikä vesipumppu toiminut"

Kaupungit yrittävät neuvotella lentoreittien palauttamisesta – "keskustelut Finnairin kanssa eivät ole olleet vakavia"

Eckerö lopettaa Maarianhaminan ja Tukholman välillä liikennöivän Birka Cruisesin toiminnan

Elinkeinoelämä lisäisi lentovuoroja Rissalan kentälle

Norjalainen yritys ostaa Pilke päiväkodit -yrityksen – ei henkilöstövaikutuksia

Yhdysvalloissa työllisyys parani kesäkuussa ennakoitua nopeammin

Privanet Capital Marketsille seuraamusmaksu – syynä virheelliset tiedot Lapis-yhtiöistä

Epävarmuus OIkiluoto 3:n valmistumisajasta jatkuu, tietoa aikataulusta luvassa elokuussa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.