Helena-myrsky kaatoi metsää 16 miljoonan euron arvosta

Heinäkuun 31. päivän Helena-myrskyssä kaatui Suomen metsäkeskuksen tarkennetun arvion mukaan puustoa 16 miljoonan euron arvosta, noin 0,4 miljoonaa kuutiometriä.

Metsänomistajille tuli 10 miljoonan euron menetykset. Ne johtuvat metsään jäävästä vahingoittuneesta puustosta, myrskypuiden suuremmista korjuukuluista, puutavaran laadun heikkenemisestä ja arvottomaksi vahingoittuneista puiden osista. Pohjois-Savossa pahimmat tuhoalueet ovat Kiuruvedellä, Nilsiässä, Juankoskella ja Rautavaaralla. Metsätuhojen arvioidaan olevan pari miljoonaa euroa.

Eniten tuulituhoja oli Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan sekä Kainuun alueilla; jokaisella alueella noin 50 000 kuutiometriä.

Kaksi kolmasosaa vahingoittuneista puista on linjan Keski-Suomi–Kainuu tuulisimmilla alueilla. Kaatuneen puuston määrä vastaa prosenttia valtakunnan talousmetsien vuotuisesta hakkuusta, mutta alueellisesti tuhomäärä vastaa pahimmilla tuhoalueilla 3-4 viikon hakkuumäärää.

Jos vahingoittuneita kuusipuita on yli kymmenen kuutiometriä hehtaaria kohden, pitää tuon määrän ylittävä osuus poistaa metsästä hyönteistuhojen torjumiseksi metsätuholain mukaan viimeistään ensi kesän mennessä. Männyllä vastaava raja-arvo on 20 kuutiometriä hehtaarilla. Hyönteistuhoriskin minimointi on erittäin tärkeää erityisesti kuusen osalta kirjanpainajatuhojen torjumiseksi.

Hajallaan olevien tuhopuiden korjuu on hidasta ja hankalaa. Metsäkeskuksen mukaan myrskypuiden korjuu onkin syytä jättää ammattilaisen tehtäväksi. Omatoimista myrskytuhopuiden korjuuta ei suositella. Myrskytuhopuiden korjuu vaatii erityistä huolellisuutta ja turvallisuuden takaamiseksi se suositellaan tehtäväksi koneellisesti. Myös tarpeetonta liikkumista myrskytuhoalueella on vältettävä. Erityisesti on huolehdittava, etteivät lapset mene leikkimään myrskytuhopuiden tai niiden juurakoiden läheisyyteen.

Metsää tuhoalueella omistavan kannattaa olla yhteydessä paikalliseen metsänhoitoyhdistykseen, metsäpalveluyrittäjään tai metsäyhtiöön jatkotoimia varten.

Viime vuoden lopun myrskyt kaatoivat neljä miljoonaa kuutiota puuta.

Vuoden 2011 lopulla Tapani ja Hannu-myrskyt kaatoivat puuta kaikkiaan 3,5 miljoonaa kuutiometriä eli noin 120 miljoonan euron arvosta. Vuoden 2010 heinä-elokuun vaihteessa Asta-, Veera-, Lahja- ja Sylvi-myrskyt kaatoivat tuolloin Metsäntutkimuslaitoksen tekemän arvion mukaan kaikkiaan 8,1 miljoonaa kuutiometriä puuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.