Hermopeli tulleista jatkuu: EU:n tarjouksen ei uskota riittävän USA:lle

Euroopan unioni etsii ulospääsytietä, jotta se välttyisi Yhdysvaltain uhkaamilta alumiinin ja teräksen tullikorotuksilta.

Teräksen 25 prosentin ja alumiinin 10 prosentin tullikorotukset ovat tulossa voimaan ensi viikon perjantaina. Kauppakomissaari Cecilia Malmström kertoi tiistaina, ettei selvyyttä Yhdysvaltain päätöksestä vielä ole.

Yhdysvallat on kertaalleen viivyttänyt korotuksia, mutta uutta lykkäystä ei enää odoteta.

Malmström arvioi Brysselissä, etteivät EU-maiden viime viikolla antamat ehdotukset riitä Yhdysvalloille, jotta maa myöntäisi unionille pysyvän vapautuksen tullikorotuksista.

– Keskustelut jatkuvat. Onko tämä tarpeeksi, suoraan sanottuna en ole varma.

EU-maat ovat valmiita keskustelemaan teollisuustuotteiden eli muun muassa autojen kaupan vastavuoroisesta helpottamisesta ja energiayhteistyöstä varsinkin nestemäisen maakaasun osalta. Pöydälle voitaisiin nostaa myös WTO:n uudistaminen.

EU-maat ovat viestittäneet tiukasti, että ne eivät neuvottele mistään uhan alla. Kaupan esteiden purkamisesta voidaan 28 maan mukaan puhua vasta, kun pysyvä vapautus tullikorotuksista on annettu.

 

Ross ehdottaa, Trump päättää

 

EU:n kauppaministerit olivat tiistaina koolla Brysselissä, mutta tullikiistasta ei kuultu isoja uutisia. Neuvottelut Yhdysvaltain kanssa jatkuvat. Malmström kertoi olevansa tiiviisti yhteydessä kauppaministeri Wilbur Rossiin.

– Uskon, että lopullisen päätöksen tekee presidentti henkilökohtaisesti. Mutta luotan Wilbur Rossin antavan hänelle suosituksen ja olevan rehellinen minulle tulevien päivien aikana siitä, minkälaisen ehdotuksen hän tekee.

Tuontitullien korotukset ovat Donald Trumpin yritys puolustaa amerikkalaisyrityksiä teräksen ylituotannolta. Virallisesti korotuksia on selitetty maan turvallisuudella.

Ulkomaankauppaministeri Anne-Mari Virolainen (kok.) sanoi ennen kokousta, että tullien korottaminen olisi todella valitettavaa EU:n ja Yhdysvaltain kauppasuhteille.

– Mutta jaksan vielä uskoa, että Cecilia Malmström punnertaa nämä viimeiset päivät.