Huawein perustaja: Yhdysvallat ei voi murskata meitä –  "Vaikka valot sammuisivat lännessä, loistaa itä yhä"

Kiinalaisen verkkoyhtiö Huawein perustaja Ren Zhengfei torjuu BBC:n haastattelussa Yhdysvaltojen toimet yhtiötään vastaan. Renin mukaan maailma ei tule toimeen ilman Huawein teknologiaa.

–  Yhdysvallat ei voi murskata meitä. Maailma ei voi jättää meitä, koska olemme muita kehittyneempiä. Vaikka he saisivat muita maita olemaan tilapäisesti käyttämättä meitä, voimme vain supistaa toimintaamme hieman.

–  Vaikka valot sammuisivat lännessä, loistaa itä yhä. Ja jos pohjoinen pimenee, on etelä yhä olemassa. Amerikka ei edusta koko maailmaa, vain osaa siitä, Ren sanoi.

Yhdysvallat on vaatinut muita maita luopumaan Huawein laitteiden käytöstä, koska epäilee, että niitä voidaan käyttää tiedusteluun ja yritysvakoiluun.

Renin mukaan epäilyt ovat vailla perää.

–  Kiinan hallitus on sanonut selvästi, ettei se asenna takaovia, emmekä mekään tee sitä. Yhtiömme ei ikinä ryhdy vakoiluun. Jos meillä olisi sellaista toimintaa, sulkisin yhtiön.

Yhdysvaltojen vaatimukset eivät ole tulleet kuulluiksi edes kaikissa läheisissä liittolaismaissa. Britanniassa kyberturvallisuuskeskus on todennut, että Huawein laitteista mahdollisesti aiheutuva riski on hallittavissa. Monet brittiläiset operaattorit käyttävät Huawein teknologiaa 5g-verkkojensa rakentamisessa.

Tähän mennessä Australia on sulkenut Huawein pois 5g-verkkojensa rakentamisesta. Kanadassa ja Uudessa-Seelannissa selvitellään rajoitusten tarpeita.

Tytär odottaa oikeuskäsittelyä Kanadassa

Renin mukaan hänen tyttärensä pidätys Kanadassa oli poliittisesti motivoitu. Huawein talousjohtajana työskentelevää Meng Wenzhouta epäillään Yhdysvaltojen Iran-pakotteiden rikkomisesta ja Yhdysvallat vaatii hänen luovuttamistaan.

–  Esitämme vastalauseemme. Mutta nyt kun olemme edenneet tälle tielle, annamme oikeuden ratkaista asian, Ren sanoi.

Epäilyt Huaweita kohtaan ovat ainakin osittain seurausta Renin kytkyistä Kiinan armeijaan. Ennen Huawein perustamista Ren työskenteli armeijan insinöörinä. Ren ei halunnut kommentoida armeijayhteyksiään haastattelussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.