Outotec ja SSAB reilun seitsemän prosentin nousussa

Etukäteishuolet Yhdysvaltojen presidentinvaaleista haihtuivat pörsseissä ainakin hetkellisesti yllättävän nopeasti. Pörsseissä nähty alamäki taittui jo keskiviikkona Donald Trumpin maltillisen voitonpuheen jälkeen. Nousu on jatkunut tänään ja esimerkiksi Helsingin pörssin yleisindeksi oli iltapäivällä vajaan parin prosentin nousussa.

Vaikka yllätyksiä satelee, osakemarkkinat eivät tällä hetkellä näytä pysyvämmin hätkähtävän niistä. Äärimmäisen matala korkotaso puskee sijoittajia pörsseihin hakemaan tuottoja sijoituksilleen. Osakemarkkinoiden virettä voi parantaa myös, että Trumpin tuoma epävarmuus saattaa siirtää Yhdysvaltojen keskuspankin koronnostoja eteenpäin.

Etukäteisarvioissa povattiin pörsseihin selvää kurssilaskua Trumpin voiton myötä. OP:n osaketutkimusjohtaja Henri Parkkisen pitää reaktiota hyvin yllättävänä etukäteisodotuksiin verrattuna. Eilen markkinoilla käänteentekevä asia oli Trumpin puhe.

– Kommentit olivat huomattavasti toista laitaa, mitä ne olivat ainakin äärimmillään kampanjan aikana, Parkkinen arvioi.   

Helsingin pörssissä navakassa myötätuulessa ovat tänään olleet useat teräs- ja kaivosteollisuuteen liitännäiset yhtiöt. Esimerkiksi Outotec ja SSAB olivat reilun seitsemän prosentin nousussa iltapäivällä. Vastaavien alojen pörssinousuja on nähty myös maailmalla. Trumpin näkemyksiin on kuulunut julkisten menojen lisääminen infrarakentamiseen.

 

Kurssit nousivat Wall Streetillä

 

Wall Streetillä pörssikurssit nousivat keskiviikkona. Etenkin lääke- ja pankkiyhtiöiden osakkeet nousivat suotuisan politiikan toivossa. Esimerkiksi lääkeyhtiö Pfizer nousi 7,1 prosenttia ja investointipankki Goldman Sachs 5,9 prosenttia.

Suurimpia yhtiöitä mittaava S&P 500 -indeksi nousi 1,1 prosenttia, teollisuusindeksi Dow Jones puolestaan 1,4 prosenttia. CMC Marketsin osakestrategi Michael McCarthy uskoo suuren osan Donald Trumpin retoriikasta jäävän vain puheiksi.

– Sijoittajat jättivät maailmankaupan mahdollisen rajoittamisen sekä kasvuodotukset pienemmälle huomiolle. Markkinat ovat huomanneet, että republikaanit hallitsevat kongressia ja Valkoista taloa, McCarthy arvioi AFP:lle.

Kurssit Wall Streetillä notkahtivat vaaleja seuranneena päivänä ensin, mutta kääntyivät jo alkuillasta Suomen aikaa nousuun, vaikka presidentinvaalien tulos meni toisin kuin markkinat olivat ennakoineet.

– Markkinoilla koetaan, että epävarmuus on nyt ohi, vaikka moni ei olekaan tyytyväinen voittajaan, sanoi CFRA:n pääinvestointistrategi Sam Stovall AFP:lle.

Myös Meksikon peson kurssisyöksy oikeni torstaina. Trumpin valinnan jälkeen peso vajosi ennätysalas suhteessa Yhdysvaltain dollariin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.