IMF:n rahoitusehdot saavat ryöpytystä YK:sta

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n rahoitusehdot eivät ota huomioon ihmisoikeuksia eivätkä YK:n hyväksymiä kehitystavoitteita, sanoo YK:n asiantuntija raportissaan.

Köyhyydestä ja terveydenhuollon kriiseistä kärsivissä maissa IMF:n asettamat ehdot voivat raportin mukaan syventää ihmisten ahdinkoa muun muassa lisäämällä työttömyyttä sekä heikentämällä työehtoja, yleistä terveydentilaa ja ympäristön tilaa.

IMF ajaa raportin mukaan aggressiivisesti yksityistämistä ja talousleikkauksia. Lainoittajan ehdot ovat johtaneet ihmisoikeuksien kannalta katsottuna kohtuuttomiin olosuhteisiin Kreikassa, Argentiinassa ja Tunisiassa, raportissa sanotaan. Näilta mailta on selvityksen mukaan edellytetty leikkauksia muun muassa sosiaalitukiin tilanteessa, jossa miljoonat ihmiset ovat olleet ilman terveydenhoitoa sekä työttöminä vailla työttömyystukia.

Esimerkiksi Tunisiassa IMF vaati tänä vuonna rahoituksen vastineeksi valtio-omisteisten pankkien yksityistämistä ja 10  000 työpaikan vähentämistä julkisilta aloilta.

Raportissa viitataan myös aiempaan kritiikkiin, jota IMF on saanut akateemikoilta. Kriitikoiden mukaan IMF:n ehdot, joissa lainanottajilta vaaditaan nopeaa talouskasvua sekä konservatiivista talouspolitiikkaa, heikensivät Afrikan maiden kykyä hoitaa vuoden 2014 ebolaepidemiaa.

"Ihmisoikeuksia ei enää voida jättää huomiotta"

YK:n ihmisoikeusneuvosto tilasi raportin riippumattomalta tutkijalta Alfred de Zayasilta.

–  Lainoittamisen ihmisoikeusnäkökulmaa ei enää voida jättää huomiotta, de Zayas sanoo selvityksessään.

–  Paheksun sitä, että kansainvälisen rahoituslaitoksen käytännöt ovat joskus YK:n tavoitteiden vastaisia paitsi ihmisoikeuksien kannalta myös kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisen kannalta, de Zayas sanoo.

IMF ei ole kommentoinut raporttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.