Iisalmeen biojalostamoa kaavaillut yhtiö starttaa Lieksassa

Iisalmen Soinlahteen biojalostamoa kaavaillut Green Fuel Nordic Oy käynnistää biojalostamon Lieksassa ensi vuonna. Yhtiö tiedotti perjantaina, että se on vihdoin saanut rahoituksen järjestymään, ja kaupallisen toiminnan luvataan alkavan ensi vuonna.

Sanomalehti Karjalaisen mukaan Investoinnin ensimmäinen vaihe maksaa 25 miljoonaa euroa. Rahoitusta ovat varmistamassa pohjoiskarjalaiset pääomasijoittajat: Kyösti Kakkosen edustama Joensuun Kauppa ja Kone Oy osallistuu 29,9 prosentin omistusosuudella, Matti Virtaalan edustama Deeputi Oy noin 18 prosentin osuudella ja maanrakennusta ja autoliiketoimintaa harjoittavan E. Hartikainen Oy:n toimitusjohtaja Arto Hartikainen noin 18 prosentin osuudella. Yhteensä heidän osuutensa on noin 10 miljoonaa euroa. Pohjois-Karjalan ely-keskus rahoittaa rakentamista 7 miljoonan euron avustuksella.

– Ilman pääomasijoitusta vahvoilta maakunnallisilta toimijoilta Lieksan tuotantolaitos ei olisi ehkä koskaan nähnyt päivänvaloa, tai ainakaan se ei olisi tapahtunut vielä moneen vuoteen. Tämä on sijoittajien konkreettinen panostus Pohjois-Karjalan hyvinvointiin, kiittelee Green Fuel Nordic Oy:n toimitusjohtaja Timo Saarelainen, joka on Karjalaisen mukaan itse on mukana hankkeessa myös omistajan ominaisuudessa noin 11 prosentin osuudella.

Vuonna 2011 perustetulla GFN:lla ei ole toistaiseksi yhtään biojalostamoa. Yhtiön alkuperäisenä tavoitteena oli aloittaa bioöljyn tuotanto Iisalmen Soinlahdessa, josta se hankki tarvittavan tontin vuonna 2013.

Iisalmen-hankkeen eteneminen on sakannut, koska tarvittavaa rahoitusta ei ole järjestynyt. Olvi-säätiö sijoitti Soinlahden jalostamoon kaksi miljoonaa euroa, mutta esimerkiksi valtion investointituki on jäänyt saamatta.

Timo Saarelainen kertoi Savon Sanomille viime heinäkuussa, että GFN:n suunnitelmissa on edelleen biojalostamo myös Iisalmen Soinlahteen.

– Se odottaa nyt Lieksan etenemistä, Saarelainen kertoi Savon Sanomille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.