Ilmasto lämpiääkin kolme astetta, YK-järjestö varoittaa

Suurella vaivalla koottu Pariisin ilmastosopimus saattaa jäädä ponnettomaksi yritykseksi ilmastonmuutoksen torjunnassa, varoittaa Yhdistyneiden kansakuntien ympäristöohjelma (The United Nations Environment Programme, Unep) uudessa raportissaan.

Järjestön mukaan ilmastosopimuksella tavoiteltu kahden asteen lämpenemiskatto ei pidä, vaan ilmastosopimuksen linjauksilla maapallon keskilämpötila nousee kolme astetta siitä, mikä se oli esiteollisina aikoina.

Perusvika ilmastosopimuksessa on se, ettei se leikkaa kasvihuonekaasujen päästöjä tarpeeksi. Nykyisiin päästöihin verrattuna päästöjä pitää leikata neljäsosalla vuoteen 2030 mennessä. Unep laskee, että lämpeneminen jäisi kahteen asteeseen, jos maapallon vuotuinen päästökatto olisi 42 gigatonnia. Vuoden 2030 päästöt ovat kuitenkin 54-56 gigatonnia, joten kolmas lämpöaste on varma.

Unepin johtaja Erik Solheim pitää Pariisin sopimusta askeleena oikeaan suuntaan, mutta kasvihuonekaasupäästöjen leikkaamiseen pitäisi ryhtyä heti.

Vaikka päästöleikkaukset käyvät kipeää kukkaron kohdalla, ovat niistä pidättymiset vielä kalliimpia. Solheim varoittaa, että ilmastonmuutos saattaa ajaa yhä suurempia ihmisjoukkoja liikkeelle.

Pariisin ilmastosopimuksessa on valuvika: Vaikka valtion allekirjoittavat sopimuksen, ei se riitä. Hyvin harvalla maalla on valmiina ehdotusta, miten Pariisin sopimuksen maalle jakama päästövähennystavoite saavutetaan. Pariisin sopimusta tarkennetaan ensi viikolla Marokon Marrakechin neuvotteluissa.

Solheim patistelee maailman maita laatimaan pikavauhdilla Pariisin sopimusten vaatimat kansalliset toimenpideohjelmat, parantamaan energiatehokkuutta sekä edistämään uusiutuvan energian tuotantoa.

Lähde: The Guardian

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.