Itse tehdyt taikinat vaihtuvat pakasteisiin

Iisalmen Citymarketin leipäpisteen uudistus kuvaa hyvin leipomoalalla käynnissä olevaa muutosta.

Valtakunnallinen Vaasan-leipomo avasi tällä viikolla kauppaan paistopisteen, jossa se paistaa pakastetaikinasta leipiä, sämpylöitä ja muita leipomotuotteita.

Paikalla toimi aiemmin Rautavaaran leipomo joulukuusta 2012. Se teki taikinat itse paikan päällä.

– Kilpailu on kovaa, ja markkinoilla on pysyttävä mukana. Jauholeipomoiden kustannukset ovat kovemmat ja taikinan tekemiseen menee yllättävän paljon aikaa, Citymarketin kauppias Harri Piipponen sanoo.

Muutos tehtiin myös asiakaspalautteen perusteella. Asiakkaat haluavat vaihtelua perustuotteisiin.

– Vaasan kehittelee jatkuvasti uusia tuotteita, ja heiltä saamme koulutusta ja tukea paistopisteen toimintaan.

Vaasan koulutti tällä viikolla Citymarketin myyjiä paistamaan ja kuorruttamaan tuotteitaan.

– Kun oma väki huolehtii paistopisteestä, se tuo joustavuutta tehdä lisää myyntiin nopeasti. Lisäksi asiakkaan tarpeet tiedetään itse, Piipponen sanoo.

 

Leipomotuotteiden irtomyynti on noussut. Tutkimusyhtiö AC Nielsenin mukaan myymäläleivonta on nostanut myyntiään 17 prosenttia vuoden aikana. Leipomoissa leivottujen ja valmiiksi pussitettuina kauppaan toimitettujen tuotteiden kysyntä on laskenut.

Piipposen mukaan noin kolmasosa myydyistä leipomotuotteista on ollut kaupassa paistettua, mutta hän uskoo osuuden kasvuun.

– Leipää ostetaan nykyään yhden päivän tarpeeseen. Asiakkaat haluavat tuoretta leipää myös illalla.

 

Vaasan avasi ensimmäisen leipäkauppapisteensä alkuvuonna 2013 Etelä-Suomessa. Kahdessa vuodessa uudistus löi itsensä läpi, ja nyt Vaasan leipäkauppapisteitä on 40. Tänä vuonna avataan kymmenen lisää. Ruotsissa paistopistekehitys alkoi 20 vuotta sitten.

Valikoimissa on 120 tuotetta, mutta eri tuotteiden taikina voi olla sama. Esimerkiksi sämpylöitä kuorrutetaan siemenillä ja munkkeja sokerikuorrutteilla.

Taikinoista 70 prosenttia tehdään Joutsenon tehtaassa ja loput Vaasan Viron tehtaassa.

– Jauhot tulevat pääsääntöisesti Suomesta, mutta jauhojen saatavuus on kiinni satokaudesta, Vaasan avainasiakaspäällikkö Kirsi Sairanen kertoo.

 

Suomen Leipuriliiton toimitusjohtaja Mika Väyrynen toivoo, että paistopisteiden tuotteet vaihtuisivat jatkossa kotimaisiin.

– Isommat keskisuuret leipomot pystyvät investoimaan leipäpakasteiden tuotantoon. Ulkomaisen halpatuotannon haastaminen on suomalaisen leipomoalan kannalta tärkeää.

Esimerkiksi Pieksämäellä toimiva Moilas Oy kehittää voimakkaasti pakastetuotteiden valmistusta. Leipomo on tehnyt 3,5 miljoonan euron investoinnin pakastustekniikkaan ja investoi saman verran pakastusautomaatioon vuonna 2017.

Pääkaupunkiseudulla toimiva Primula ilmoitti torstaina, että se keskittyy uuden strategiansa mukaan esipaistettuihin pakasteleipiin.

Leipuriliiton jäsenyritykset ovat suomalaisia perheleipomoita.

– Toivon kuluttajien ajattelevan, että suomalaisesta tuotteesta kannattaa maksaa. Se on työllisyydenkin kannalta tärkeää. Olemme usein lyhytnäköisiä omaneduntavoittelijoita ja otamme helposti ulkomaalaisen tuotteen, jos sen saa halvalla.

Väyrynen uskoo, että suomalainen leipomoala säilyy edelleen monipuolisena.

– Meillä on hieno ja monimuotoinen leipäkulttuuri, jossa pienillä leipomoilla on tärkeä rooli.

Pakasteet tulivat

Pakastetaikinasta kaupoissa paistettavien leipien ja sämpylöiden edelläkävijä on ollut Lidl. Se alkoi panostaa paistopisteisiin vuonna 2011. Suurin osa taikinoista tuodaan ulkomailta.

Leipomopakasteiden tuonti on kaksinkertaistunut 10 vuodessa.

Kauppojen paistopisteiden määrä on ylittänyt jauholeipomoiden määrän. Paistopisteitä on tuhansia, ja jauholeipomoita 600–700.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Kysely: Maaseudun yritysten näkymät ovat synkentyneet – tulevat omistajanvaihdokset patoavat investointeja

Olvin ja Ponssen tuloskehitys parempi kuin pörssissä keskimäärin – kassavirta-analyysin tulos yllättää myönteisesti

Arto Tiitinen arvostaa yritysten ristiinpölytystä – "Välillä on hyvä heittää aivot narikkaan ja kuunnella metsän huminaa"

OP Pohjois-Savo lyhentää Leppävirran, Nilsiän, Siilinjärven ja Suonenjoen konttoreiden aukioloaikoja

Yhdysvallat ja Kiina pääsivät sopuun kauppaneuvotteluissa: sunnuntaille kaavaillut tullikorotukset peruuntuvat, Kiina lisää maataloustuotteiden ostoja

Bloombergin ja Financial Timesin lähteet: USA ja Kiina päässeet sopuun kauppaneuvotteluissa

EU jatkaa Venäjä pakotteita ratkaisuyrityksistä huolimatta

Euroopan keskuspankki mallaa strategiaansa ilmastokriisin vaatimuksiin – Lagarde piti talouden työkalupakkinsa avoinna ensiesiintymisessään EKP-pomona

Kasviliha-sanasta puhkesi riita, josta sanan lanseerannut Pouttu toivoo nyt hallinto-oikeuden ratkaisua: "Kasvilihasta voisi tehdä uuden hedelmälihan"

Naisjohtajien määrä suomalaisten pörssiyhtiöiden johdossa uuteen ennätykseen – kehitystä tukee aiempi nousu liiketoimintojen johtopaikoille

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.