Jätelain uudistus voi uhata kierrätystä

Jätelain uudistuksen lausuntokierros päättyi torstaina. Esityksen kuumottavin kohta on yhdyskuntajätteen kuljetuksen järjestäminen. Työryhmä jätti siitä kaksi vaihtoehtoa.

Toisessa säilyisi nykymalli, jossa osa kunnista järjestää kuljetuksen itse ja osa jättää asian jätealan yritysten ja asiakkaiden väliseksi. Toisessa jälkimmäisestä vaihtoehdosta luovuttaisiin.

Jätealan yrittäjät vastustavat esitystä, jonka ne katsovat uhkaavan niiden liiketoimintaa. Jos kuljetukset päätyisivät kunnan käsiin, mahtuisi paikkakunnalle vain yksi toimija.

- Yritykset saisivat käytännössä hoitaa vain teollisuuden jätteitä. Pienemmillä paikkakunnilla yritysjätteen volyymi ei riittäisi kannattavaan liiketoimintaan, sanoo Ympäristöyritysten liiton hallituksen puheenjohtaja Pirjo Rytkönen iisalmelaisesta Kiinteistöhuolto Rytkösestä.

Jätealan yrittäjät sekä Suomen luonnonsuojeluliitto myös väittävät, että jätteiden polttoon kannustavat uudistukset vesittävät tavoitteet jätteen vähentämisestä ja kierrätyksestä.

- Jos pitää tehdä pitkäaikaiset sopimukset toimituksista polttolaitoksiin, onko intresseissä laittaa kierrätettävää jätettä poltettavaksi, Rytkönen kysyy.

Suuressa osassa Pohjois-Savoa jätehuollosta vastaa kuntien omistama Jätekukko Oy. Se suhtautuu esitykseen myönteisesti. Toimitusjohtaja Arto Ryhäsen mukaan esitys ei juuri vaikuttaisi Jätekukon toimintaan, vaikka se menisi läpi sellaisenaan.