Jättikaupat kauppatiloista Savossa

Omistajaa vaihtoivat Seppo ja Eliisa Saastamoisen ja heidän perheensä omistamat liikekiinteistöt Iisalmessa, Kiuruvedellä, Lapinlahdella, Kuopiossa, Kuhmossa, ja Sotkamossa. Kajaanin kiinteistöstä on myyty osa.

Kiinteistöissä toimivat vuokralaisina muun muassa Tokmanni ja Kesko. Lisäksi Saastamoiset myivät Pohjolan Portin vuonna 2009 valmistuneen kauppakeskuksen Iisalmessa.

Yhtenä omistajana kiinteistöissä oli pienellä osuudella Seppo Saastamoisen veli Paavo Saastamoinen.

Kauppaan kuului myös kolmannen veljeksen Jukka Saastamoisen suurelta osin omistamia liikekiinteistöjä Kymenlaaksossa ja Kaakkois-Suomessa sekä Saastamoisten yhtiökumppanin Kari Hautasen omistuksia Kuopiossa ja pääkaupunkiseudulla.

Hautasen perheen yritys omisti puolet Leväsentie 5:ssä sijaitsevasta Maxi-Kodintukku-kiinteistöstä sekä kauppakeskus Cantin Iskun ja Vepsäläisen tiloista. Toisen puolen omisti Seppo Saastamoisen perhe.

– Nyt oli otollinen aika myydä. Kiinteistömarkkinoilla on ollut lähes kuollutta pitkän aikaa. Nyt ei ollut enää vaikea löytää ostajaa. Markkina on herännyt ja siellä on positiivinen vire, Kari Hautanen kertoo.

Yhteensä kauppaan kuului 20 liiketilaa, joissa vuokralaisina ovat Tokmanni, Kesko ja S-ryhmä. Kaupat tehtiin helmikuun lopussa, ja ostajana oli kiinteistövarainhoitoyhtiö Sirius Capital Parners. Se maksoi kauppakiinteistöistä 115 miljoonaa euroa, mutta ei kerro yksittäisten kiinteistöjen hintoja.

Yhtiön osakas Matti-Pekka Sävelkoski kertoo, että Sirius on keskittynyt erityisesti liiketilakiinteistöihin ja ruokakauppakiinteistöihin ympäri Suomea.

– Tässä segmentissä houkuttelevia kohteita on paljon pääkaupunkiseudun ulkopuolellakin. Houkuttelevuuteen vaikuttavat sijainti, vuokralainen ja vuokrasopimuksen ominaisuudet, Sävelkoski sanoo.

Kiinteistösijoitus- ja kiinteistövarainhoitoyhtiö Sirius Capital Partners aloitti toimintansa kesäkuussa 2014. Se avasi rahaston, johon se keräsi sata miljoonaa euroa omaa pääomaa ja allekirjoitti alkuvaiheessa sopimukset 12 kiinteistösalkun ostosta.

Rahastoon sijoittivat kansainväliset institutionaaliset sijoittajat kuten eläkeyhtiöt. Yli kolme neljäsosaa alkupääomasta tuli Yhdysvalloista ja loput Euroopasta. Rahastoa hallinnoi Luxembourg Investment Solutions S.A. ja sen neuvonantaja Suomessa on Sirius Capital Partners.

Saastamoisen veljekset ovat syntyisin Kiuruvedeltä. Eliisa ja Seppo Saastamoisen omistuksessa olleet Makasiini- ja Maxi-Makasiini-ketjut liitettiin vuonna 2006 pääomasijoitusyhtiö CapManin ja joensuulaisten Kyösti ja Kari Kakkosen yhdessä omistamaan Tokmanni-konserniin ja mukaan ostettiin Tarjoustalo- ja Robinhood-ketjut. Robinhood oli Jukka ja Seppo Saastamoisen perustama halpakauppaketju.

Vuonna 2012 CapMan, Kakkoset ja Saastamoinen myivät Tokmanni-konsernin kokonaan ruotsalaiselle pääomasijoitusyhtiölle Nordic Capitalille. Kaupan jälkeen Seppo Saastamoisen omistama yhtiö on jatkanut konsernin vähemmistöomistajana.

Vuoden 2006 järjestelyssä kiinteistöt jäivät myyjille, ja nyt he irtautuvat osasta kiinteistöjään.

Hyvä vuokralainen ratkaisee

Kiinteistöihin voi sijoittaa ostamalla kiinteistöjä tai maapohjaa, sijoittamalla kiinteistöyhtiön osakkeisiin ja hankkimalla listattuja tai listaamattomia kiinteistösijoitusyhtiöitä tai -rahastoja.

Tuotto muodostuu vuokralaisten maksamista vuokrista ja kiinteistön mahdollisesta arvonnoususta.

Kiinteistösijoittamisen avulla sijoituksia voidaan hajauttaa. Liikekiinteistöjen tuotto on tavallisesti muita sijoituskohteita vakaampaa ja sijoittajat pitävät sijoituksensa yleensä kauemmin.

Sijoitusta on vaikea muuttaa nopeasti rahaksi ja sijoitettavan summan pitää usein olla suuri. Vuokralainen saattaa pahimmallaan olla hankala ja maksukyvytön.

Lähde: Sijoitustieto.fi