"Joka ottaa velan taatakseen, ottaa sen myös maksaakseen"

Juankosken kaupunginvaltuusto vahvisti torstaina tilinpäätöksen viime vuodelta. Tilikausi päättyi viiden miljoonan euron alijäämään, kun alkuperäinen budjetti oli rakennettu lievästi plusmerkkiseksi.

Kriisikuntien maakunnalliselle ykköstilalle Juankosken veti takaus Premium Board Finland Oy:n yrityslainalle, joka laukesi maksuun syyskuussa Handelsbankenille. Päätös neljän miljoonan euron takauksen maksatuksesta tehtiin virkamiespäätöksellä.

Kokouksessa oli hyväksyttävänä myös tarkastuslautakunnan arviointikertomus, jossa todetaan, että takausvastuun maksamisesta olisi ollut aiheellista päättää ennen sen maksamista kaupunginhallituksessa.

Kaupunginvaltuuston 2. varapuheenjohtaja Pekka Vartiainen (kd.) esitti, että takauksen maksusta olisi pitänyt päättää jopa valtuustotasolla, koska takaus myös myönnettiin alun perin valtuustopäätöksellä.

Vartiainen olisi jättänyt tilintarkastuskertomuksen hyväksymättä kunnes käytettävissä olisi välimiesoikeuden päätös pantin kohtalosta. Vartiaisen esitykselle ei kuitenkaan löytynyt kannatusta, ja hän jätti valtuuston päätöksestä eriävän mielipiteen.

Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Pentti Rissanen (kesk.) katsoi, etteivät kaupungin virkamiesjohto ja kaupunginhallitus olleet ylittäneet toimivaltaansa takausvastuun maksatuksessa.

– Joka ottaa velan taatakseen, ottaa sen myös maksaakseen, muistutti Ensio Vatanen (sd.) valtuuston aikanaan yksimielisestä päätöksestä takauksesta.

Kattamatonta alijäämää Juankosken taseessa oli viime vuoden lopussa yhteensä 7,57 miljoonaa euroa. Tarkastuslautakunta toteaakin raportissaan, että kaupungin talouden tasapainottamissuunnitelma ei ole toteutunut.

Kaupunginhallitus lupaakin, että talouden tasapainottamistoimia jatketaan ja korjaustoimenpiteitä tehdään erityisesti sosiaali- ja terveystoimessa.

Kuopion kanssa kuntaliitoksesta neuvottelevan Juankosken alijäämä viime vuodelta oli 1 516 euroa per asukas, kun vielä vuosi sitten tunnusluku pysähtyi 496 euroon.

Lainaa kaupungilla oli vuoden lopussa asukasta kohti 4 400 euroa, mikä oli lähes 900 euroa enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Omavaraisuusasteella mitattuna Juankoski on suhteellisesti koko Pohjois-Savon velkaisin kunta.

Matalimmat omavaraisuusasteet ovat Juankosken 30 prosentin jälkeen Suonenjoen 37 prosenttia ja Rautalammin 38 prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.