Joroinen on kallistumassa Savon Voimalle

Joroisten kunta aikoo myydä energialaitoksensa Savon Voima Oyj:lle 11,5 miljoonalla eurolla.

Kunta ja maakunnallinen energiayhtiö alkoivat neuvotella kaupasta sen jälkeen, kun kunnan ja Famigro Oy:n kevään aikana käymät neuvottelut eivät johtaneet tulokseen.

Joroisten kunnanhallitus käsittelee neuvottelutulosta ylimääräisessä kokouksessa torstaina 12.6. Jos hallitus päätyy esittämään kauppaa, kunnanvaltuusto päättää asian ylimääräisessä kokouksessa 24.6.

Joroisten Energialaitoksen liiketoimintaan kuuluu kaksi vesivoimalaitosta, kaukolämmöntuotanto sekä sähkönsiirtoa ja -myyntiä. Laitoksen liikevaihdoksi on tänä vuonna budjetoitu 6,1 miljoonaa euroa.

Kunnanjohtaja Tenho Hotarisen mukaan energialaitoksen myymisellä toiminta saa kantavammat hartiat.

– Kuntalaisten puolesta on sanottava, että he voivat olla rauhallisin mielin. Savon Voimalla on leveämmät hartiat ja voimaa vastata markkinoiden haasteisiin. Meiltä se kyky on pikku hiljaa hiipunut ja tuloksentekokyky alentunut. Pidän tätä henkilökohtaisesti hyvänä ratkaisuna.

– Energiamarkkinat ovat muuttuneet niin kovasti, että pienten laitosten resurssit hukkuvat siellä. Olemme arvioineet, että laitoksen markkina-arvo olisi ollut laskeva.

Kaupassa Joroisten Energialaitoksen 14 hengen henkilöstö siirtyy Savon Voimalle. Erityisehtona on sovittu 12 kuukauden työsuhdeturvasta kaupan täytäntöönpanosta lähtien.

Kunnanjohtaja Hotarisen mukaan neuvottelut tammikuussa toiseksi parhaan tarjouksen tehneen Savon Voiman kanssa aloitettiin noin kuukausi sitten, kun muun muassa Järvikylän kartanon salaattituotannon emoyhtiö Famigro Oy totesi, että kunnanhallituksen asettamat lopulliset ehdot poikkesivat liikaa sen tarjouksesta ja yhtiö vetäytyi.

– Savon Voiman tarjous oli aika lähellä Famigron tarjousta ja kysyimme, ovatko he vielä kiinnostuneita. Yhtiöillä on aika erilaiset lähtökohdat, muotoilee Hotarinen.

Savon Voiman toimitusjohtaja Timo Pylväsen mukaan yhtiössä on jo pitkään oltu avoimia erilaisille yhtiöjärjestelyille.

– Jos meille tulee mahdollisuus laajentaa Itä-Suomessa naapuriyhtiön kanssa niin se käy meille hyvin. Tässä on siihen luonteva sauma.

Mahdollisen kaupan myötä Joroisten Energialaitos integroidaan osaksi Savon Voimaa.

– Kokonaispaketti istuu meille mainiosti. Sähköverkkoalue on meidän kupeella jo valmiiksi. Joroisten kaksi vesivoimalaitosta täydentävät meidän yhdeksän vesivoimalaitoksen tuotantoa ja siellä on myös kaukolämpötoimintaa. Lisäksi meiltä on jäämässä paljon väkeä eläkkeelle, joten en usko henkilöstön sijoittamisessakaan tulevan mitään ongelmia, uskoo Pylvänen.

Sähkömarkkinalain uudistamisen myötä edessä on suuria sähköverkkoinvestointeja.

– Joroisissa on suurin piirtein saman verran sähköverkkoa asiakasta kohti kuin meillä, eli noin 230-240 metriä. Toimintavarmuuden parantaminen tarkoittaa esimerkiksi maakaapelointia. Meillä on iso investointipyörä pyörimässä ja sitä voidaan ulottaa Joroisiin.

Fakta: Kunnan omistama liikelaitos

Joroisten Energialaitos on Joroisten kunnan omistama kunnallinen liikelaitos. Energialaitos on toiminut jo yli 100 vuotta. Se on perustettu vuonna 1912.

Vuonna 2009 perustettiin Liikelaitos Joroisten Energialaitos. Kuntalain mukaan "kunnallinen liikelaitos" –nimikettä voi käyttää vain kuntalain edellytykset täyttävä liikelaitos.

Energialaitoksen liiketoiminta-alueina ovat sähkön siirto, sähkön myynti, sähkön tuotanto, kaukolämpö- ja asennustoiminta.

Sähkön tuotantoa saadaan kahdesta vesivoimalaitoksesta, jotka sijaitsevat Liunalla ja Kiekalla (Maavesi).

Lähde: Joroisten Energialaitos