Käteisrahan markkinoilla kiistellään kuluista ja vapaasta kilpailusta

Kuinka kalliiksi pankeille käyvät uudet Nosto-käteisautomaatit, joiden oli määrä vallata SOK:n toimipisteet? Entä kuinka paljon painaa vaakakupissa kilpailun vapaus? Muun muassa näitä kysymyksiä pohditaan viranomaisselvityksessä, jonka takia Nosto-automaatteja asentava Nokas ja S-ryhmä ovat painaneet jarrua käteisautomaattien vaihto-operaatiossa.

S-ryhmä ilmoitti elokuussa, että Automatia Pankkiautomaatit Oy:n tutut Otto-automaatit saavat lähteä sen kauppojen yhteydestä ja tilalle tulevat Nostot.

Nyt Finanssivalvonta (Fiva) selvittää, onko sen antamaa niin sanotun euromaksuasetuksen tulkintaa muutettava, koska markkinatilanne on muuttunut Nostojen vyöryessä markkinoille. Fivan selvityksestä ovat kertoneet aiemmin ainakin Kauppalehti ja Hämeen Sanomat.

S-ryhmän toimipisteisiin on asennettu 74 Nosto-automaattia, mutta uusia ei tule ennen kuin Fivan linjaus on selvillä.

Nostoja asentava norjalaiskonserniin kuuluva Nokas pelkää, että uuden linjauksen jälkeen sen automaatteja käyttäville sälytetään lisäkuluja. Tällä hetkellä Nostosta voi tehdä tietyn määrän nostoja ilman lisäkuluja kuten Otto-automaatiltakin.

– Uhkana on, että he palauttavat Automatian monopolin eli hinnoittelu palautetaan diskriminoivaan (syrjivään) malliin, sanoo Nokaksen kehitysjohtaja Risto Lepo.

Noston laskutuksesta "moninkertainen hinta" 

Seinärahamarkkinoita tähän asti suvereenisti hallinnut Automatia on kolmen pankkijätin eli OP:n, Nordean ja Danske Bankin omistama. Yhtiön toimitusjohtaja Marko Vilo korostaa, että Automatia tuottaa käteisautomaattipalveluita pankeille omakustannehintaan, minkä vuoksi asiakkailta ei juuri tarvitse periä rahaa käteisnostoista.

Nokas laskuttaa pankkeja asiakkaiden käteisnostoista Visa-Mastercard-verkon kautta. Automatian Vilon mukaan tämä tuottaa pankeille muhkean laskun verrattuna Automatian omakustannehintaan.

– Nokas voi tuoda automaatteja markkinoille ja tarjota ilmaiseksi käteistä asiakkaille, ja pankit ovat pakotettuja maksamaan siitä moninkertaisen hinnan, Vilo kritisoi.

Nokaksen Lepo on eri mieltä kustannuksista.

– Jos ottaa koko arvoketjun huomioon, hinta ei ole sen kummempi.

Lepo myös laskeskelee, että kullekin pankille koituu vain yhden-kahden euron kulut vuodessa kutakin asiakasta kohden. Automatia pitää tätäkin summaa alakanttiin laskettuna ja "täysin ylimääräisenä".

Fiva kerää perjantaihin asti lausuntoja asiasta. Johtava riskiasiantuntija Anne Nisén ei halunnut ennakoida, mihin suuntaan viranomainen kallistuu Hän arvioi, että lausuntojen analysointiin menee "jonkin aikaa".

Nokas on tuohtunut epävarmuudesta.

– Markkinat avattiin ilman reunaehtoja, jyrähtää kehitysjohtaja Lepo.

– Kysymys päättäjille on: Onko Suomeen turvallista investoida?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.