KSML: Ruuan hinta noussut reilusti yli EU-keskiarvon

Ruuan hinta on noussut Suomessa kaksi kertaa niin paljon kuin EU-maissa keskimäärin, kertoo Keskisuomalainen. Ruuan hinta on noussut Suomessa 2000-luvulla 18,7 prosenttia, kun EU-maiden keskiarvo on 9,7 prosenttia.

Eniten ovat kallistuneet hillot, hunajat ja makeiset. Kahvin ja pitkäjyväisen riisin hinta on puolestaan laskenut.

Verotus selittää noususta vain pari prosenttiyksikköä, sanoo Tilastokeskuksen kehittämispäällikkö Ilkka Lehtinen Keskisuomalaiselle. Esimerkiksi Ruotsissa hinnat ovat nousseet maltillisemmin, vaikka kaupan rakenne on samanlainen

- Jotakin mystistä Suomen kehityksessä on, hän sanoo.

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen mukaan kaupan saama osuus kuluttajan ruokalaskusta on kasvanut ja on nyt noin 30 prosenttia. Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luodon mukaan tähän ovat vaikuttaneet muun muassa palkkojen nousu sekä se, että kaupan tehtävät ovat lisääntyneet.

- Katteet eivät ole kasvaneet, hän sanoo.