Kaiutinfirman hallituksen puheenjohtaja: Tuskin kaikkia Trumpin sanomisia pannaan toimeen

Kaiuttimia Iisalmessa valmistavan Genelecin hallituksen puheenjohtaja Ilpo Martikainen uskoo, että Donald Trumpin valinnan aiheuttama turbulenssi valuutta- ja osakemarkkinoilla kestää joitakin päiviä.

Hän arvioi, että Trumpin vaalikampanjassa esittämät tuontitullit olisi jo toinen juttu.

– Kukaan ei tiedä, millainen presidentti Trumpista tulee. On mielenkiintoista odottaa, miten paljon vaalikampanjassa oli retorista laskelmointia ja ihmisiin vaikuttamista. Tuskin kaikkia hänen sanomiaan asioita pannaan toimeen, Martikainen sanoo.

Dollarin ja euron vaihtosuhteella on kahtalainen merkitys Genelecille.

– Ostamme dollarihinnoiteltua materiaalia ja raaka-aineita jonkin verran. Se vaikuttaa meidän kustannuksiin. Toisaalta tytäryhtiömme kilpailukyky Amerikassa riippuu siitä, kuinka paljon he joutuvat maksamaan euromääräisistä tuotteista.

Paalutuskoneita valmistavan Junttanin varatoimitusjohtaja Miika Eskelinen ei usko, että Trumpin valinta vaikuttaa Junttanin toimintaan lähitulevaisuudessa.

– Sillä on merkitystä, minkälaisen politiikan hän ottaa pidemmällä tähtäimellä. Yrittääkö hän saada työpaikkoja takaisin Yhdysvaltoihin ja sulkea rajoja?

Eskelisen mukaan Junttanin myynnistä noin neljännes tulee Pohjois-Amerikan markkinoilta. Venäjän osuus myynnistä on samaa tasoa.

– Isoin kysymys on, miten Trumpin hallinto lähtee viemään asioita eteenpäin.

Öljyn hinnan laskulla olisi iso merkitys Junttanille. Alhainen hinta on jo vaikuttanut Junttanin koneiden myyntiin sekä Kanadassa että Venäjällä.

– Koko Venäjän talous on riippuvainen öljystä. Kanadan markkina on hiljentynyt, koska meidän koneet ovat olleet töissä öljyhiekkakentillä.

Oikaisu: Miika Eskelinen on Junttanin varatoimitusjohtaja, ei toimitusjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Myös Steve Jobs vannoi iisalmelaiskaiuttimien nimeen

Amerikkalaisräppäri Kanye Westille kelpaavat vain savolaiset kaiuttimet