Kaivosmiehen syvä huoli–tukiraha vähenee

Kaivannaisteollisuuden yhdistyksen toiminnanjohtaja Pekka Suomela on huolissaan, että tuet vähenevät valtion kireän rahatilanteen takia.

Iisalmelaisen kaivoslaitteita tekevän Normet Oy:n markkinointipäällikkö Jukka Pihlava arvioi, että valtion panostus on ollut tärkeä Normetin kasvulle ja uusille työpaikoille. Normetin liikevaihto kasvoi 2012 liki 40 prosenttia yli 235 miljoonaan euroon.

–Olemme saaneet monille hankkeillemme Tekesin rahoitusta. Esimerkiksi tuotantoteknologia on kehitetty Tekesin avulla, hän toteaa.

Valtio panostaa nyt alaan kolmea kautta: Teollisuussijoitus Oy:n sijoituksilla, Green Mining -ohjelmalla ja Geologian tutkimuskeskuksen perustutkimuksella. Lisäksi on valtion sijoitusyhtiö Solidium, joka vahvistaa kotimaista omistusta kansallisesti tärkeissä yrityksissä. Solidium Oy:stä tuli kolme viikkoa sitten Talvivaaran Kaivososakeyhtiön suurin omistaja liki 17 prosentin omistusosuudella

Kaivosyhtiöt hakevat rahaa taas myös pörssisijoittajilta. Pampalon kultakaivosta Ilomantsissa pyörittävä Endomines aikoo listautua lähiaikoina Helsingin pörssiin.

 

Lue aiheesta lisää perjantain Savon Sanomista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.