Kaivosraha on yhä kiinnostunut Suomesta

Suomi on noussut kiinnostavimmaksi kaivosalan investointikohteeksi kansainvälisessä vertailussa. Kaivosteollisuusyhdistyksen mukaan kiinnostuksesta ei kuitenkaan ole tällä haavaa suurta hyötyä. Kaivosalan investoijat ovat erittäin varovaisia ja odottavat metallien hinnan kohenemista. Ala uskoo nousun alkavan aikaisintaan ensi vuoden lopulla.

- Suomessa panostukset ovat tippuneet samaan tapaan kuin muualla maailmassa, sanoo yhdistyksen toiminnanjohtaja Pekka Suomela. Rahaa käytetään lähinnä kunnossa- ja ylläpitoon. Malminetsintää on myös selvästi karsittu.

Suomela kuitenkin muistuttaa, että suvantovaiheesta huolimatta ala on investoinut meillä arviolta 2,8 miljardia euroa viimeisten kahdeksan vuoden aikana. Hänen mukaansa luku ei ole aivan tarkka, koska Talvivaaraan pistetyistä euroista ei ole mistään löydetty tarkkaa summaa. Sen osalta on käytetty miljardin euron arviota.

- Todella isoa uutta investointia tuskin on lähivuosina tulossa, Suomela epäilee. Ainoa poikkeus voi olla Savukosken Sokli, johon kaavaillusta fosfaattikaivoksesta norjalainen Yara tehnee ratkaisunsa ensi kesänä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.