Kaivosyhtiö Terrafame hakee lupaa uraanin talteenotolle

Kaivosyhtiö Terrafame aikoo hakea valtioneuvostolta lupaa uraanin talteenotolle. Hakemus on määrä jättää lähiviikkoina, tiedottaa yhtiö. Terrafamen arvion mukaan uraanin talteenotto voisi alkaa vuoden 2019 lopulla.

Terrafamen tuotantoprosessissa liukenee muiden metallien ohella myös luonnonuraania, mutta sitä ei nykyisin oteta talteen. Yhtiön louhiman malmin uraanipitoisuudet ovat pieniä. Uraania voitaisiin kuitenkin hyödyntää siinä määrin, että toiminta olisi kaupallisesti kannattavaa, arvioi yhtiö.

– Suhteessa nikkelin ja sinkin tuotantoon uraanin talteenoton taloudellinen merkitys Terrafamelle ei olisi huomattava, mutta se parantaisi yhtiön kannattavuutta, sanoo toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen tiedotteessa.

Sen jälkeen kun Terrafame jättää lupahakemuksen, pyydetään asiasta lausunnot muun muassa Sotkamon kunnalta, Kajaanin kaupungilta, eri ministeriöiltä ja viranomaisilta. Uraanin talteenotto edellyttää myös muun muassa Säteilyturvakeskuksen hyväksyntää ja ulkoministeriön myyntilupaa.

Yhtiö kertoo, että Terrafamen prosesseissa ja tuotteissa mukana oleva uraani ei aiheuta säteilyvaaraa ihmiselle tai ympäristölle, sillä se vastaa säteilyominaisuuksiltaan kallioperässä esiintyvää luonnonuraania.

Yhtiöllä on jo valmiina tehdasalueella uraanin talteenottolaitos, joka vaatisi noin kymmenen miljoonan lisäinvestoinnin, jos talteenotto käynnistetään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kaivosyhtiö Terrafamen miinus kääntyi plussaksi