Kasvu kiinnostaa rahavalvontaa

Finanssivalvonta ja Suomen Pankki seuraavat kiinnostuneina, kun viranomaisvalvonnan ulkopuolella olevan virtuaalivaluutan käyttö yleistyy Suomessa.

Jyväskyläläinen Prasos Oy avasi äsken Suomen toisen bitcoin-automaattinsa, bittimaatin, Toivalan Ostosmarketissa Siilinjärvellä. Ensimmäinen automaatti on toiminut puolisen vuotta Helsingissä.

Yhtiön hallituksen jäsen, Iisalmesta kotoisin oleva Viljami Räisä kertoo, että kahdeksan uutta automaattia avataan pian.

Räisä, 24, toimii myös Prasos Oy:n operatiivisena johtajana. Yritys hoitaa automaattioperointia Suomessa. Seuraavaksi laitteita sijoitetaan Jyväskylään, Turkuun ja Helsinkiin, jonka Asematunnelissa yksi jo on.

– Asematunnelissa on ollut kymmeniä käyttäjiä päivittäin. Yksi mahdollinen kiintoisa sijaintipaikka olisi Kuopion rautatieasema, jossa liikkuu ihmisiä. Paikkoja pitää vain saada vuokrattua, hän selvittää.

Tyypillinen bitcoinin käyttäjä on ollut 20-30-vuotias mies, mutta asiakaskunta on laajentumassa. Suomessa on yli 30 yritystä, jotka hyväksyivät bitcoinin maksuvälineenä. Joukossa on verkkokauppoja ja kahviloita.

– Laitteella voi myös lahjoittaa järjestöille, esimerkiksi WWF:lle, joka ottaa bitcoineja vastaan, Räisä sanoo.

Toinen automaatti sijoitettiin Siilinjärvelle, koska siellä oli valmis paikka Toivalan Ostosmarketissa. Räisä on yrittäjänä sen verkkokaupassa.

Hän pyörittää kauppaa veljensä Aleksin kanssa. Kaupassa bitcoinit käyvät maksuvälineenä, kuten myös vastaavat litecoin, peercoin ja dogecoin.

Automaatti vaihtaa eurot bitcoineiksi, kun asiakas laittaa esimerkiksi puhelimen näytöltä bitcoin-tilin tunnisteen vasten lukijaa ja syöttää setelit. Laitteen kykyä tunnistaa setelit Viljami Räisä pitää luotettavana.

– Validaattori on samanlainen kuin kasinoilla. Laite hyväksyy niin uudet vitosen setelit kuin viisisataset.

Bitcoin-tilit poikkeavat pankkitileistä. Bitcoin-osoitteita voi tehdä rajattomasti ja helposti.

– Tiedot ovat nähtävillä, mutta tunnistamattomina, kertoo Joensuussa tietoalaa opiskellut Viljami Räisä.

– Paperilompakko on turvallisempi kuin puhelin tai tietokone, siihen ei voi tulla virusta.

Bitcoinin kehittäjiin kuuluva Martti Malmi on arvioinut, että rahansiirtokulujen aleneminen voisi säästää miljardeja ulkomailla työskenteleviltä, jotka lähettävät rahaa kotiin.

Euroopan pankkivalvoja EBA kehottaa EU-maiden pankkeja karttamaan kaupankäyntiä virtuaalivaluutoilla, joista bitcoin on tunnetuin.

EBA varoittaa, että virtuaalivaluuttoihin sisältyy vakavia riskejä. Se vaatii, että Euroopan komissio laatii valuutoille pelisäännöt. EBA haluaa, että virtuaalivaluuttoja välittävillä pörsseillä pitää olla pääomaa, jotta ne voisivat tarvittaessa korvata menetyksiä asiakkailleen.

Helmikuussa kaatui suurin bitcoinien kauppapaikka Mt. Gox: arviolta 480 miljoonan euron arvosta bitcoineja katosi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kuluttaja käyttää omalla riskillään